Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile yaklaşık 4 saat süren baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Erdoğan, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesine karşılık verilmesiyle ilgili, ''Dün Akçakale'de yaşanan olayı bir ülkede yaşanan çatışmanın sınır ötesini de etkilemesi gibi sıradan bir hadise olarak telakki edemeyiz'' diye konuştu.

Suriye tarafından Türkiye'ye yapılan saldırının ilk olmadığını vurgulayan Erdoğan, daha önce 7 kez saldırı olduğunu bildirdi.

"Bizler bu bölgede sadece barış, güvenlik istiyoruz. Bizim derdimiz bu. Bizim asla savaş çıkarmak gibi bir derdimiz olamaz'' diyen Erdoğan, ''Savaşın getirdiği neticeler Irak'ta ortadadır, Afganistan'da ortadadır ve şu kısa sürede Suriye'de 1.5 yıl içindeki bedel ortadadır. Buna bizim 'evet' dememiz zaten mümkün değil. Biz bunun için süratle durdurulmasını istiyoruz. Çok açık net söylüyorum, ben Rahimi kardeşime de söyledim. Şahsımın, tüm teşkilattaki arkadaşlarım, hepsinin şu anda, bizim yüreklerimiz yanıyor, ciğerlerimiz dağlanıyor. Çünkü burada bu insanların bu şekilde öldürülmesine, bir Müslüman'ın bir Müslüman kardeşini bu şekilde katletmesine tahammül edemeyiz'' ifadelerini kullandı.

Kararlılığımız test edilmesin

Bunun bir zulüm olduğunu ve zalimlerin yanında yer alamayacaklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

 

''Bu konudaki tutumumuz asla değişmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ve sınırlarını korumaya muktedir bir devlettir. Hiç kimse, hiçbir ülke bizim bu husustaki kararlılığımızı da test etmeye kalkmasın. Bakın bütün bu olaylardan sonra yine bugün bir tane top mermisi de Hatay Altınözü'ne düştü. Şimdi bir taraftan kazaen oldu deniliyor, hataen oldu deniliyor, öbür taraftan bugün yine aynı şey oluyor. Bu nasıl kazadır, bir kere kaza, iki kere kaza, üç kere kaza, dört kaza, beş kaza, altı kaza, yedi kaza, sekiz kaza, nasıl oluyor bu iş? Onun için biz tüm dostlarımızı da bu konuda hassas olmaya davet ediyoruz.''

Erdoğan, Meclis'te bu sabah kabul edilen yetki tezkeresinin esas amacının da caydırıcılığı tahkim olduğunu vurguladı.

Tezkere oylaması

Başbakan Erdoğan, TBMM'de kabul edilen sınır ötesi operasyon tezkeresiyle ilgili, ''Tezkere karşısında direnenler tarihe bunun hesabını veremeyeceklerdir. Biz de meydanlarda halkımıza tezkereye karşı direnenleri anlatacağız'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yanında durduk

İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi de ''Biz her türlü şiddetle alakalı girişimleri kınıyoruz. Şiddetle birlikte olan her eylemi kınıyoruz. Bütün zorba ülkeleri ve şiddeti gördünüz. İslam Cumhuriyeti bunlara karşı durmada öncü olmuştur. Biz Türkiye'nin bütün konularda yanında durduk'' dedi.

 A.A

Editör: Haber Merkezi