Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından, sandık kurullarının oluşumu ve işleyişiyle ilgili hazırlanan genelge yayımlandı.

Buna göre, sandık kurulu ve seyyar sandık kurulu; bir başkan, 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşacak, asıl üyeleriyle toplanacak.

İlçe seçim kurulu başkanı, kamu görevlileri arasından ihtiyaç duyulan sandık kurulu başkanı sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit edecek ve bu kişiler arasından mani hali bulunmayanları sandık kurulu başkanı olarak belirlenecek.

Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması halinde en yaşlı üye kurula başkanlık edecek.

Sandık kurullarında görev alamayacaklar

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3'üncü maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil askeri şahıslar, TBMM üyeleri ve adaylar, sandık kurullarına seçilemeyecekler.

Sandık kurulu önüne alınmada sıra

Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sırayla bire bir alınacaklar.

Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verecekler. Yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilecek. Bu seçmenlere yardım eden seçmenin de öncelikle oy kullanmasına izin verilebilecek.

Görüntü kaydedici cihazlarla oy verme yerine girilemeyecek

Başkan tarafından seçmene, kapalı oy verme yerine girmeden önce seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği açıklanacak.

Görme engelliler, felçliler, elleri kesik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecekler. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek.

Sandık kurulu başkan ve üyeleri oy kabinine giremeyecek

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.


 

Editör: Haber Merkezi