Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde Türkiye'nin faklı üniversitelerinden akademisyenlerin katıldığı "Sahipsiz Hayvanların Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu çalıştay 3 oturumda gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını Fırat Üniversitesi Veteriner Hekimlik Tarihi ve Deantoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Özen yaptı.

Çalıştayın amacı ve yapılan çalışmalar konusunda bilgi veren Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Aydın Ketani, "Diyarbakır'da bu çalıştayı yapmamızın en önemli nedenlerinden birisi mevcut, sahipsiz hayvanların sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri. Tabii bu sahipsiz hayvanların yanında toplum sağlığını ilgilendiren parazitler, virüsler veya mikrobiyolojik hastalıkların da insan sağlığını tehdit eder düzeye geldiği söz konusudur. Bu hayvanları toplayıp uzaklaştırma yerine rehabilitasyonuna, toplumla, insanlarla nasıl barışık yaşayabileceğine yönelik bir farkındalık oluşturmak." dedi.

Hayvanlara yönelik gerçekleşen şiddet olaylarına müdahale noktasındaki çalışmalarını aktaran Ketani, "Bunlarla ilgili hayvanları koruma dernekleri, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) gibi kuruluşlarla da biz zaten koordineli çalışıyoruz. İşkence sonucu yaralanan ya da hastalanma sonucunda fakültemizin kliniğine hayvanlar gelmekte, buna yönelik tedavilerimiz devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Böyle bir çalıştayın Dicle Üniversitesi'nde daha önce olmadığını belirten Ketani, "Duyarlılığından sonra sahipsiz hayvanları korumaya yönelik bir komisyonun teşekkülü, ayrıca 27 bin dönümlük Türkiye'nin sayılı geniş kampüslerinde birisinde bu hayvanlara yönelik 10 farklı yerde beslenme odakları vardır. Zaman zaman bu beslenme odaklarına gönüllüler tarafından hayvanları beslemeye yönelik çalışmalarımız da devam ediyor." ifadelerini kullandı.


 

Editör: Haber Merkezi