TBMM Genel Kurulunda, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, kabul edilerek, yasalaştı.

Yasanın görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefet milletvekillerinin ortak imzasıyla verilen önergelerle, milletvekillerinin emekliliklerine yönelik yeni düzenlemeler yapıldı.

Yasayla, kendi isteğiyle memuriyetten ayrılanların emekli ikramiyesi alabilmesine olanak sağlanıyor. 15 yılını doldurduktan sonra kıdem tazminatı almaya hak kazanan işçiler gibi, 15 yılını doldurmak şartıyla memuriyetten ayrılanlar da emekli ikramiyesi alabilecek. 15 yıldan az hizmet süresi olanlara ikramiye ödenmeyecek. Birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlar ile ölenlerin hak sahiplerine de emekli ikramiyesi verilecek.

Dava açan, birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlananlar ile ölenlerin hak sahipleri bu davalardan vazgeçerlerse, emekli ikramiyesi alabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ana hizmet birimlerinden Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğünün bilişim personeli sayısı 50'den 80'e çıkarılacak.

Yabancı uyruklu öğrencilerin prim ödemeleri de düşecek. Bu öğrenciler, asgari ücretin üçte biri üzerinden Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecek.

Kanunla, SGK'ca hangi sağlık hizmetlerinin finansmanının sağlanacağı konusunda belirsizlik gideriliyor. SGK, gerekli gördüğü hallerde, kişilerin ulaşım hizmetlerini satın alabilecek veya kiralayabilecek.

3 LİRA KATILIM PAYI

Aile hekimlerince yazılan reçetelerden de katkı payı alınacak. Reçetelerde yer alan 3 kutu veya 3 kaleme kadar ilaçlar için 3 lira, sonraki ilave her ilaç için 1 lira katılım payı alınacak.

Yeşil kart sahiplerinin Genel Sağlık Sigortasına devredilmesinden sonra da mevcut uygulamanın aynı şekilde devam ettirilmesi amacıyla SGK yetkilendirilecek.

VAN VE SİMAV'DAKİ DEPREMZEDELERE AYLIK

Van ve Simav'da meydana gelen depremler sonucunda malul kalan sigortalılar ile ölen sigortalıların hak sahiplerine, en az 30 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi veya bir aylık kesenek ile karşılık ödenmiş ve bu süreye ilişkin sigortalı tescil işleminin kanunda belirtilen sigortalı bildirim sürelerinden kaynaklanan haller saklı kalmak kaydıyla, depremden önce yapılma şartıyla kurumca aylık bağlanacak. Aylık bağlamada, prim ödeme süresi, hizmet, prim ve prime ilişkin borcu olmama ve sigortalılık sürelerine ilişkin diğer şartlar aranmayacak.

Bu şekilde bağlanan aylıklarla ilgili Kanunda öngörülen prim veya kesenek ile karşılıkların eksik olan kısmı Maliye Bakanlığı tarafından SGK'ya ödenecek.

Bu kapsama girenlerden depremler sonucunda yaralanan veya sakat kalanlara verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmayacak.

AİDAT BORÇLARI YAPILANDIRILIYOR

Kanun, İş Kanunu'nda yer alan bazı idari para cezaları günün şartlarına uygun olarak düzenliyor.

Kanuna aykırı olarak işçi çıkaran işveren, her işçi için 450 lira idari para cezasına çarptırılacak.

Özürlü ve eski hükümlü çalıştırmayan işverene verilen her özürlü, eski hükümlü ve çalıştırmadığı her ay için 750 lira olan ceza, bin 700 lira idari para cezasına çıkarılıyor.


 

Editör: Haber Merkezi