Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, sağlık güvencesi olmayan yaklaşık 1 milyon 800 bin kişinin ocak sonuna kadar, vizeleri bitecek 9 milyon 200 bin kişinin de vize bitiş tarihinden itibaren bir ay içinde "Gelir Testi" yaptırmamaları halinde 213 lira sağlık primi ödeyeceklerini bildirdi.
 
Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 800 bin kişinin tamamen sağlık güvencesi dışında bulunduğunu ve bu durumdakilerin 31 Ocak tarihine kadar Gelir Testi için başvurmak zorunda olduklarını hatırlattı.
 
Yeşil Kart’lı yaklaşık 9 milyon 200 bin kişinin de vizeleri bittiğinde bir ay içinde Gelir Testi yaptırmak zorunda kalacaklarına dikkat çeken Arıkan, SGK İl Müdürlükleri ya da ikametgaha yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurularda zaman nedeniyle büyük sıkıntı yaşanabileceğini kaydetti.
 
Arıkan, başvuru yapılmaması halinde, kişilerin aylık 213 lirayı bulan sağlık primi ödemek zorunda kalacakları uyarısında bulunarak, konunun Türkiye genelindeki sosyal güvencesiz olan 25 yaşını doldurmuş üniversite öğrencilerini, tarım işçilerini, part-time ya da ev işlerinde çalışanları, kayıt dışı konumda olanlar gibi daha birçok kişiyi ilgilendirdiğini vurguladı.
 
Test sonucuna göre primlerin ya devlet tarafından ödeneceğini, ya da 35,46 lira ile 212,76 lira arasında bir tutarı kişilerin kendilerinin ödeyeceklerini belirten Arıkan "Bu kişiler ay sonuna kadar başvurmazlarsa resen yani kendiliğinden SGK tarafından tescil edilerek asgari ücretin iki katının yüzde 12’si oranında, yani 212,76 lira prim ödeme yükümlüsü olacaklar" uyarısında bulundu.
 
-"Yükümlülük nasıl başlayacak"-
 
Yahya Arıkan, kendisine gelir testi yapılmasını istemeyenler ile genel sağlık sigortası tescilinin yapıldığına dair tebligatın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yapılması yönünde muvafakat vermeyenlerin primlerinin 2 asgari ücret üzerinden tahakkuk ettirileceğini, Genel Sağlık Sigortası tescilinin re’sen yapıldığı tarihten itibaren ise prim tahakkuk ettirilerek ödeme yükümlülüğünün başlayacağını bildirdi.
 
Gelir tespitinde, aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşan ailenin esas alınacağını aktaran Arıkan, şu bilgileri verdi:
 
"Yaşları ne olursa olsun aynı hanede yaşayan evli olmayan çocuklar ile, öğrenim nedeniyle aynı hanede yaşamayan 25 yaşını doldurmamış evli olmayan çocuklar, öğrenimleri süresince gelir tespitinde aile içinde değerlendirilecek. Anne veya babası Genel Sağlık Sigortalısı olan öğrenciler 25 yaşını dolduruncaya kadar Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmak üzere öğrenci belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları gerekiyor. 2012 yılı itibariyle 25 yaşını doldurmuş veya bu yıl içinde 25 yaşını dolduracak olan öğrenciler ise kendileri adına Genel Sağlık Sigortası’na giriş yaptırmak zorundalar."
 
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Yeşil Kart’lıların da vize süreleri doluncaya kadar sağlık yardımlarından yararlanabileceklerini, vizenin dolduğu tarihten sonraki 1 ay içinde ise ikamet ettikleri sosyal yardımlaşma vakfına başvurarak gelir testi yaptırmak zorunda olduklarını bildirdi.
 
Vizesi dolduğunda başvurmayanların ise SGK tarafından "zengin" kabul edilecek ve asgari ücretin iki katının yüzde 12’si oranında, yani net 212,76 lira prim ödeyeceklerini belirten Arıkan, kısmi süreli (part-time) veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar ise yine bu ay sonuna kadar eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini tamamlamak zorunda olduklarını kaydetti.
 
-Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını da ilgilendiriyor-
 
Arıkan Gelir Testi’nin yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarını da ilgilendirdiğini, kişinin ikameti Türkiye olarak kayıtlıysa, SGK’nın otomatik olarak bu kişileri de genel sağlık sigortası kapsamına koyacağını, bunların da Gelir Testi sonucuna göre prim ödemek zorunda kalabileceklerini kaydetti.
 
-Kim ne kadar sağlık primi ödeyecek-
 
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan kimin ne kadar sağlık primi ödeyeceği konusunda da 5 maddeden oluşan kılavuz bir tablo hazırladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
 
"1 Ocak-30 Haziran 2012 dönemi için aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan herkes prim ödemek zorunda kalacak. Gelir asgari ücretin üçte birinin (295,50 lira) altında ise primleri devlet ödeyecek. Geliri asgari ücretin üçte biri (295,50 lira) ile asgari ücret arasında ise, kişi 35,46 lira prim ödeyecek. Geliri asgari ücret (886,50 lira) ile asgari ücretin iki katı arasında ise, kişi 106,38 lira prim ödeyecek. Geliri asgari ücretin iki katından (1.773 lira) daha fazla ise, kişi 212,76 lira prim ödeyecek."
 

Editör: Haber Merkezi