Mardin'in Savur ilçesine bağlı Başağaç ve Üçkavak köyünde Köy muhtarları ve sakinlerinin iddialarına göre, köyde bulunan sağlık evinin kapısına  kilit vurulmuş, 

 Üç Kavak Köy muhtarı İskender Öztürk, yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getirdi: "Köyümüz 5000 nüfusa yaklaşıyor.  Sağlık evimizin kapısı kilitli Doktorlar ve hemşiremiz burada kayıtlı ama Savur Devlet hastanesinde kalıyor. Mobil Sağlık Hizmeti 3-4 ayda bir geliyorlar.dedi. 

 Savur Başağaç köyü Muhtarı İsmet Ayaz, Köyümüzde sağlık evi var. Dr. Yeri var ama doktor ve ebe yok. Doktor ve ebeler Savur Devlet Hastanesinde görev yapıyor..  Ayda 1-2 sefer geliyorlar. Bu konuda köydeki vatandaşlarımız çok mağdur oluyor. Devlet doktor ve ebeleri görevlendirilmiş. Ama gelen yok. Bu konuda şikâyetçiyiz. Dedi.

 Köy sakinleri ise, Türkiye'nin son yıllarda sağlık, eğitim ve ulaşımda ilerleme kaydettiğini ancak köylerinde bulunan sağlık evinin kapısına kilit vurulduğunu ifade edilerek. , "Her şeyden mahrumuz ne doktor var ne de hemşire var. Sağlık evi yapılmış görev yapan personel yok. Doğumla ilgili bir hastamız oldu ebemiz burada olsa hemen müdahale eder. Ebe olmazsa belki o hasta kanamadan hayatını kaybedebilir. Onun için ebemizi istiyoruz."" ifadelerini kullandı.

 Yaşadıkları sıkıntıları anlatan ve sağlık hizmeti istediklerini dile getiren köy bayanları olaya tepkili, Bayanlar "Ebemizi istiyoruz. Öldük perişan olduk burada. Personel gelsin ki, bir iğnemiz olduğunda, hastalandığımızda bize baksın. Ben hastayım fakiriz paramız yok, hastalık için 20 km Savur’a kadar gidiyoruz. dedi.

Sağlık Evi kadrosunda ilçede görev yapan personelin köye gönderilmesini isteyen Muhtar İsmet Ayaz,  "Ne doktor var ne de hemşire. Bir tabela asmışlar 'Sağlık Evi' diye. Hemşire var, ancak yetkililer görevini yapmıyor. Kimse ona görev yerine git diyemiyor. Burada kayıtlı başka yerde görev yapıyor. Bir hastamız olduğu zaman 40 TL'ye araba tutmamız gerekiyor. Para da yok herkes böyle yapsa halimizde böyle olur. " dedi.

 Konuyla ilgili Savur Devlet hastanesinde görüştüğümüz bir yetkili, Sağlık evleri ve Mobil sağlık hizmetlerinde sıkıntı olduğunu, bununla ilgili gerekli tutanaklar tutulduğunu söyledi.Konuyla ilgili denetimsizlikler var dedi.

Not: Konuyla ilgili Mardin İl Halk Sağlığı Müdürlüğünü aradık. Dr. Nurettin Özdener il dışında olduğu ifade edildi. Mardin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr Nurettin Özdener ile yapacağımız görüşmeyi aktaracağız.

Editör: Haber Merkezi