Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, "7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası" dolayısıyla açıklama yaptı. 

Her yıl 7-13 Nisan tarihleri arasının Dünya Sağlık Haftası olarak kutlandığını anımsatan Güneş, sağlıklı yaşamın her insanın doğumuyla birlikte başladığını ve sağlığın Allah’ın verdiği büyük bir nimet olduğunu belirtti.

Bu yılki temalarının ‘Sağlıklı Birey Temiz Toplum’ olduğunu söyleyen Güneş, "Sağlıklı ve temiz toplum için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı olan bireyin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplum da sağlıklı olur. Sağlık genel olarak sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, aynı zamanda kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden huzurlu ve mutlu olmasıdır." dedi.

"Kanserin önlenmesinde çalışmalar en üst seviyeye çıkarılmalıdır"

Türkiye’de özelikle kanser vakalarında ciddi bir artışın yaşandığını vurgulayan Güneş, "Bunun için gerekli önlemlerin alınıp çalışmaların en üst seviyede olması gerekir. Ayrıca ülkemizde özel hastanelerde katılım payı yüksek olduğundan dolayı yığılmaların çoğu devlet hastanelerinde olmaktadır. Bu yığılmaların önüne geçmek için çalışmaların yapılması gerekir. Ayrıca sağlıklı olmak için bin 400 yıl önce bize haber verilen ve hiç eskimeyen, Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in tavsiyelerine uyarak sağlığımızı korumuş oluruz." diye konuştu.

"Cömert olmak, başkalarının yardımına koşmak terapidir"

"Hastalık gelmeden sağlığın kıymetini biliniz." diyen Güneş, açıklamasının devamında şu tavsiyelerde bulundu:

"Sıla-i rahim yapmalı yani akrabalarımızı ziyaret etmeliyiz. Bu ziyaretler insanı ruhen rahatlatır. Şükretmek insana huzur verir. Allah’a şükretmek, ona teşekkür etmek gerekir. Cömert olmak ve iyilik yapmak, elden geldiği kadarıyla başkalarının yardımına koşmak terapidir. İnançlı olmak başlı başına bir rahatlamadır. Oruç tutmak hem bedenen hem de ruhen sağlığa çok iyi gelir. Namaz kılmak insanı stresten uzaklaştırır, erken kalkmakla insanın günü bereketlenir. Bayramlar insanları buluşturup hayatımızdaki monotonluğu giderir. Ruh sağlığın sigortasıdır."

"Kur’an dinlemek insanı psikiyatrik rahatsızlıklara karşı korur"

Peygamber Efendimizin tavsiyelerine uyulması takdirde her bireyin sağlıklı olacağına işaret eden Güneş, "Sofrada ailece yemek yemek giderek terk ettiğimiz; çocukların başarısını artıran, ilişkileri güçlendiren en önemli buluşmalardır. Kur’an dinlemek, hasta ziyareti gibi tavsiyeleri uygulamak insanı psikiyatrik rahatsızlıklara karşı korur. Psikiyatrik hastalıkların çoğunun temelinde ölüm korkusu vardır. Bu korku; depresyon, panik bozukluğu gibi hastalıklara sebep oluyor. Ölümün gerçekliğini kabul etmek ve ölüme karşı hazırlıklı olmak insanı birçok ruhsal sıkıntılardan korur. Her birey Peygamber Efendimizin bu tavsiyelerine uyarsa daha sağlıklı olur. Bireylerin sağlıklı olması demek toplumun sağlıklı olması demektir." şeklinde konuştu.

"Park ve yeşil alanlar artırılmalı"

Batman’ın sağlık sorunlarına da değinen Güneş, yapılan araştırmalara göre Batman’ın hava kirliliği konusunda ilk sıralarda yer aldığını, bunun toplumun sağlığına çok büyük zarar verdiğini kaydetti. Güneş, "Bu kirli havanın temiz havaya dönüşmesi için İluh Deresi'nin ıslah edilmesi gerekir. Park ve yeşil alanın artırılması ve özellikle Batıraman’ın orman alanına dönüştürülmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kenar mahallelerde semt poliklinikleri açılmalı"

Yapımı devam eden Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin bir an evvel bitirilip hizmete açılmasını istediklerini aktaran Güneş, şunları söyledi:

"2019 yatırım programında olan 200 yataklı devlet hastanesinin 500 yataklı hastaneye çevrilmesi için ivedilikle gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Kenar mahallelerde semt polikliniklerin yapılması elzemdir. Bu duygu ve düşüncelerimiz ile dünya sağlık gününü kutlar, yarınlarımızın daha sağlıklı, barış ve huzur içinde geçmesini temenni ediyoruz."

Editör: Haber Merkezi