CNN Türk'te 'Bugün' adlı haber programına konuk olan Çakır, Hizbullah Cemaati ile ilgili kendisine yöneltilen sorulara yanıt verdi.

Sunucunun "Son olarak Hizbullah Lideri Edip Gümüş'ün size yaptığı açıklamaları okuduk köşenizde. Hizbullah'ta bu bölgenin denkleminde aktörlerden biri. Dicle Üniversitesinde çıkan olaylarla ilgil gözler Hizbullah'ın üzerine çevrildi. Hizbullah hangi noktada. Size söylenenlerden nasıl bir izlenim edindiniz" sorusuna Çakır şöyle yanıt verdi:

"Bir kere sürecin içerisinde olmak istiyorlar ve sürece İslami bir damga vurmaya çalışıyorlar. Sürecin sadece PKK üzerinden yürütülüyor olmasından memnun olduğu söylenemez. Tabi PKK kadar güçlü olmadıklarının farkındalar. Dolayısıyla bu sürece dahil olmak istiyorlar. Bu sürecin Kürtler tarafındaki ana aktörü PKK ve Öcalan olduğu için, bir şekilde PKK ce Öcalan ile paralel gitmeleri gerekiyor.   Hizbullah geçmişte olduğu gibi PKK ile çatışmaya girerek bu süreçte yer alamaz. Çünkü devletin muhatap aldığı insanlar PKK'lılar. Geçmişteki sorunların -ki aralarında uzun zamandır bir sorun yoktu. Dicle olayı alarm etkisi oluşturdu- kalıcı bir ateşkesle sonuçlanmasını talep ediyorlar. Aslında istedikleri şu; PKK tarafından kendilerine bir meşruiyet verilmesini istiyorlar. Devlet nasıl PKK'ya ister istemez bir meşruiyet verdiyse, bunlarda PKK tarafından meşru bir güç olarak tanınmak istiyorlar. Aslında PKK'da bunu yapıyor."

Çakır'ın bu açıklamaları üzerine sunucu araya girerek, "Ben de o sormak istiyordum. Duran Kalkan röportajında bazı ifadeler vardı. (Hizbullah Konferansa davet etmişleri)" şeklindeki sözleri ne Çakır şöyle devam etti:

"Duran Kalkan Diyarbakır'da yapacakları konferansa Hizbullah'ı çağıracaklarını söylüyorlar.  Edip Gümüş'ün benim sorularıma verdiği cevapta anladığım kadarıyla, Hizbullah olarak değil de, Hizbullah'a yakın bir takım sivil toplum kuruluşundan insanlar bu konferansa gidebilir. Hizbullah örgüt olarak gitmez. O zaman biraz karışık. Hizbullah'ta illegal bir örgüt ama legal yapılanması var.  Legal yapılanmadaki insanlar muhtemelen katılabilir. Aralarındaki bu sorunun giderilip giderilmeyeceği çok önemli. Murat Karayılan'a sorduğumda, Karayılan geçmişe yönelik özeleştiri beklediklerini söyledi.  Edip Gümüş'e sorduğumda, Gümüş geçmiş konusunda kendilerinin rahat olduğunu söylüyor. Aralarında 'Kim suçluydu' tartışması var. Ama Öcalan'ın son dönemde yaptığı açıklamalarda şunu görüyoruz, geçmişte kendisi dışında herhangi bir Kürt hareketine tahammül edemeyen bir Öcalan vardı, şimdi devlet tarafından muhatap alındığı için, tüm Kürtleri kendi çatısı altında kucaklamaya niyetlenen bir Öcalan var.  Bu anlamda Hizbullah'a da başka gruplara da ılımlı mesajlar yolluyor. Büyük bir ihtimalle Hizbullah-PKK çatışması belli bir zaman alsa bile etkisini yitirecektir. Hizbullah da yasal kuruluşları aracılığıyla bu sürecin kenarından köşesinden dahil olacaktır." (Hürseda Haber)

Editör: Haber Merkezi