Rekabet Kurulu'nun yaptığı açıklamaya göre:

Rekabet Kurulu'nun 20.10.2022 tarihli kararına göre, Meta'nın Facebook, Instagram ve WhatsApp platformlarından elde ettiği verileri birleştirerek sosyal medya ve çevrim içi reklamcılık pazarlarında rakiplerini zor durumda bıraktığı ve pazara girişlerini engellediği belirlenerek Meta'ya 346 milyon TL idari para cezası verildi.

"META UYARILARI DİKKATE ALDI"

Rekabet Kurulu, Meta'ya bu ihlalin giderilmesi ve pazarda rekabetin sağlanması için çeşitli yükümlülükler getirdi. Kurul, bu yükümlülüklerden biri olarak Meta'nın Facebook, Instagram ve WhatsApp platformları arasında veri birleştirmesi yapmadan önce kullanıcılardan tekrar onay alması gerektiğini belirtti.

Meta tarafından sunulan öneriler üzerinde duruldu ve uyum önlemlerinin yeterli olmadığı sonucuna varıldı.

"TÜRKİYE'DEN META'YA TALEPLER NEYDİ?"

Kurul'un yaptığı incelemede, uyum önlemlerinin uygulanmasından önce Facebook, Instagram ve WhatsApp platformları arasında veri birleştirilmesine onay veren kullanıcılardan bu tercihlerine dair yeniden onay alınması gerektiğine odaklandı. Meta tarafından sunulan uyum önleminin;

• Kullanıcıları veri birleştirmeye onaylamaya yönlendirecek şekilde düzenlenmemesi,
• Yeterince açık olmaması,
• Kullanıcıların veri birleştirmesini reddetmeleri halinde bile uygulamayı kullanabilecekleri konusunda bilgilendirilmemesi,
• Veri birleştirmesini reddeden ve onaylayan kullanıcılara aynı kolaylıkta bir ekran sunulmaması

gerekçeleriyle rekabetle ilgili endişeleri gidermek için yeterli olmadığı sonucuna varıldı ve Meta'ya idari para cezası verildi.

"REKABET KURULU'NUN META'YA PARA CEZASI 551 MİLYON TL"

Sonrasında, Meta'nın 05.04.2024 tarihinde sunduğu başvurudaki uyum önlemleri incelendi ve uyum ihlalinin sonlandırılması ve pazarda rekabetin sağlanması için yeterli olduğu sonucuna varıldı. Uygulanan süreli para cezası sonlandırılarak Meta'ya 551.557.589,86 TL idari para cezası verildi.

Meta tarafından sunulan uyum önlemlerine göre, kullanıcılar Facebook ve Instagram hesaplarını "Hesaplar Merkezi" üzerinden birleştirmediği sürece Meta'nın kişisel verilerini birleştiremeyecek. Daha önce hesaplarını birleştiren kullanıcılar ise Haziran ayı itibarıyla yeni bir "Onay Ekranı" ile karşılaşacaklar.

Bu sayede kullanıcılar daha önce birleştirdikleri hesabı/hesapları diledikleri gibi kolayca ayırabilecekler. Kullanıcılar bu seçim hakkının yanı sıra, hangi verilerinin nasıl birleştirileceği hakkında ayrıntılı bilgilendirme alacaklar. Kullanıcılar daha sonra fikir değiştirdiklerinde ise istedikleri hesap veya hesaplara ilişkin verileri "Hesaplar Merkezi" üzerinden yeniden birleştirebilecekler.

Kaynak: (Haber Merkezi)