Bismil İlçesinde görev yapan Rehber  Öğretmenlerine yönelik iki uzman tarafından iki önemli konu hakkında eğitim verildi. Uzm. Psikolojik Danışman Ramazan Aydın tarafından Psikolojik Travma ve Psikososyal Müdahale hizmetleri anlatıldı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan cinsel istismar vakalarında rehber öğretmenlere cinsel istismarda görüşme tekniklerini anlattı. 
Seminer de konuşan Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu çocuk istismarı ile ilgili yasalarda gerekli maddelerin olmasına rağmen uygulamada sıkıntı yaşadıklarını belirtirken :
 ” Bir istismar vakasında öncelikle yaşına bakılıyor. Beş yaşında istismara uğrayan çocuk olarak görülürken, 15 yaşındaki için ‘Rızası var mı?’ sorgulanıyor.  Neyi değiştirir bu ? 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur rızasına bakılmaz.” şeklinde konuştu.
 İstismara uğrayan çocukların raporlarında sadece yüzde 10 unda fiziksel kanıt olduğunu belirten Dr. Nasıroğlu ayrıca mahkeme tarafından  cinsel istismara uğrayan çocuklarla ilgili ruhsal durumunun bozulup bozulmadığına (!) dair rapor istediğini belirterek :
 “Cinsel istismara uygulayan bu çocuklar bir daha asla eski çocukluklarına dönemiyorlar. Sizler dışarıdan her ne kadar gülen, oynayan, şakalaşan çocuklar gibi de görseniz bu çocuklar tedavi bile olsalar ömür boyu bu güvensizliklerini atamıyorlar. Yaşadıkları travma çok daha derinlere işliyor. Bunu gözle göremez konuşarak anlayamazsınız. Bu çocuğun ruh sağlığı yerinde hiç diyemezsin.”
 Travmanın Oluşu Kadar Sorgulanması Da Problemlere Yol Açıyor
“Öyle oylara tanık oluyoruz ki aylarca görüştüğümüz, konuştuğumuz, aşama kaydettiğimiz çocuklar bir duruşma sonrası tekrar en başa dönmüş travmayı tekrar tekrar yaşıyor. Neden ? Yanlış iletişim yüzünden. Travma oluşu kadar bu durumun sorgulanması da çocuk üzerinde derin problemlere yol açıyor.” dedi.
 

 

Editör: Haber Merkezi