Mübarek Ramazan ayı Müslümanlara paylaşmayı, sabrı, tevekkülü, fakirin derdi ile dertlenmeyi, onu anlamayı, boş işlerden yüz çevirmeyi, tartışmayı terk etmeyi, ibadetlere soyunmayı, hayrı artırmayı ve bunlar gibi nice hayırlı amelleri işlemeyi nasip etti. Bir ay boyunca Müslümanlara misafir olan Ramazan geride bırakıldı.

İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan İttihad-ul Ulema üyelerinden Molla Abdurahman Özekinci, Ramazan’da elde edilen hayırların bu ayla sınırlı kalmaması gerektiğini söyleyerek "ibadetlerde devamlılığın esas" olduğuna işaret etti.

"Ramazan ayında yapılan ibadetlerin çok önemli olduğunu ama aynı ibadetlere daha sonra da devam edilmesi gerektiğini" dile getiren Molla Özekinci "Ramazan’da yapılan ibadetler Ramazan ayı çıktıktan sonra da devam etmelidir. Çünkü Allah Resulü (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Amellerin en hayırlısı devamlı olanıdır. Velev ki az da olsa devamlı olanıdır.  Onun için Ramazan’da ibadet, sadaka, hasenat noktasında çaba gösteren kimseler Ramazan ayı çıktıktan sonra da aynı ibadetleri yapmalı ve o ibadetlere devam etmelidir. Makbul olan budur. Onun için Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ramazan ayı bittikten sonra Şevval ayında da oruç tutmuştur. Bu konuda Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir hadiste şöyle buyuruyor: Kim Ramazan ayında oruç tutarsa ve Ramazan’dan sonra da Şevval ayında 6 gün oruç tutarsa bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur. Şevval ayı orucunu Ramazan Bayramı’nın ikinci gününden sonra 6 gün üst üste tutmak daha efdaldir. Ama şevval ayı içerisinde 6 gün oruç tutulması Resulullah’ın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hadisinin hükmünü yerine getirmiş olur. O sevabı kazanmış olur." ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayında gerçekleştirdiğimiz güzel hasletleri Ramazan’dan sonra da devam ettirmeli, özellikle disiplinli yaşamaya devam etmeli ve zamanı en iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz." diyen Özekinci başta gençlere olmak üzere şu tavsiyelerde bulundu:

"Namaz kılmayan biri Ramazan ayında namaza başlamışsa Ramazan’dan sonra da namazına devam etmelidir. Birisi Ramazan ayında günahtan uzak durmuşsa Ramazan ayı bittikten sonra da günahlardan uzak durmalıdır. Hayır ve hasenatlarını Ramazan ayından sonra da sürdürmelidir. Gençler mutlaka attıkları her adımı tefekkür etmelidir. Kitap okumalı, Resulullah’ın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatını okumalı, sahabeyi kiramın hayatını incelemelidir. Zamanını boş geçirmemelidir. Gençliğin mesuliyeti bu değildir. Gençler Allah yolunda olmalı, dini bilgileri eksik olan insanlara destek vermeli, onlarla ilgilenmeli, çaba göstermeli, çalışmalıdır. Onların hidayetine vesile olmalı, onları günahlardan uzaklaştırma çabası içerisinde bulunmalıdır."



 

Editör: Haber Merkezi