Ramazanda ağız kokusu neden oluşur?

Oruç tutanlar Ramazan ayının ilk gününden itibaren, yemek yemeden aç ve susuz kalırlar. Bu durumda standartta sürekli bir değişim halinde bulunan ağız pH değeri, asit lehine güçlenir. Aynı zamanda ağızdaki tükürük akışının azalması ve ağız kuruluğu da ciddi anlamda diş çürüğünde artışa sebep olur.

Ramazan ayında açlıktan dolayı ağız kokusu da fazlalaşır. Yeme alışkanlıklarındaki değişim ve çokça yenen tatlı, ağız hijyeninin bozulmasına ve çürük oluşumuna sebep olabilir. Dişlerinde protez ya da köprü olan hastalar, bu protezlerin altındaki retansiyon alanlarında yemek birikiminden dolayı ağız kokusuyla karşılaşıp hoş olmayan bir durum yaşayabilirler. Bu bölgeler mutlaka en son yemekten sonra temizlenmelidir.

Ramazanda ağız sağlığı için neler yapılmalı?

Diş eti enfeksiyonu olan hastalarda, diş eti rahatsızlıkları, Ramazan ayında oruç tutulmasına bağlı olarak artış gösterebilir. Ramazan ayı başlamadan önce ya da iftar sonrası hastaların protezlerinin bakımı ve tamiri yapılmalıdır. Kırık veya eksik dolguları olan kişilerin dolguları yenilenmelidir. Diş eti hastalığı olan hastalar mutlaka diş doktoruna gitmeli ve bir an önce tedavi olmalıdırlar. Oruç tutmak için yediğimiz son yemekten sonra mutlaka diş aralarının çok iyi temizlenmesi ve bol su içilip yatılması gerekir. Ağız kuruluğunu azaltmak için mutlaka yenilen yiyeceklerin sulu olmasına dikkat edilmelidir.

Editör: Haber Merkezi