Tanıtım Toplantısına Özbuğday Tohumculuk A.Ş Genel Müdürü Aykut Özbuğday yanı sıra Özbuğday Tohumculuk Firma Danışmanı Prof. Dr. Cafer Mart, Progen Diyarbakır Bölge Müdürü Mehmet Canşi, Progen Üretim Tohum Müdürü İsmail Abay, Progen Bismil Temsilcisi Ercan Altuğ, Progen Diyarbakır Temsilcisi Balteks yetkili Ebubekir Karayılan, çok sayıda çiftçi ve diğer davetliler katıldı.

Türkiye’de yerli tohum üretiminde, önemli firmaları arasında yer alan Özbuğday Tohumculuk A.Ş Diyarbakır, Bismil, Çınar ve Silvan, Batman, Mardin Bölgelerine uygun makineli hasada uyumlu ve tam adapte beyaz altın pamuk çeşitlerini tanıttı.

Katılımcı konuklara Diyarbakır tavası ve Kaburgası yanı sıra soğuk içeceklerin ikram edildiği toplantıda konuşan Firma Genel Müdürü   Aykut Özbuğday, 21 yılı aşkın süredir yürütülen AR-GE ve deneme çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığını ifade ederek  “   Bizler dışarıdan duyduklarımızı değil ülkemizde yaşayıp tecrübe ettiklerimizi üreticilerimizle paylaşıyor, onların bir yıllık alın teri kıymetine bilerek bir çeşidi uzun yıllar değişik şartlar altında test ederek piyasaya sunuyoruz” dedi.

Türkiye’nin En Çok Tercih Edilen Tohumu Beyaz Altın olduğunu ifade eden Özbuğday, “Türkiye’nin yıllardır en çok  tercih edilen pamuk tohumları olarak ‘Beyaz Altın’  çeşitleri halen ülkemizin büyük bölümü ekildiğini hem çiftçi ve hemde sanayici açısında memnuniyetle karşıladığını ifade eden Firma Genel Müdürü Aykut Özbuğday, dünyada pamuk ekimi yapılan çok ülkede pamuk çeşitlerinin denendiğini veya ekildiğini de hatırlattı.

Özbuğday Tohumculuk Firma Danışmanı Prof. Dr. Cafer Mart, Türkiye sadece pamuk ve kendi tohumunu üreten değil, dünyaya nitelikli pamuk tohumu ihraç eden bir ülke olacak" "Elimizdeki veriler bu yıl pamuk ekim alanlarının yüzde 20 kadar artacağını işaret ediyor. Bu memnuniyet verici bir şey. Türkiye, güçlü bir tekstil endüstrisi olan bir ülkedir. Dolayısıyla her türlü pamuk üretimi bizim açımızdan hem tarımsal değeri hem de sanayi değeri açısından kıymetlidir"

MART, PAMUK TOHUMLARI TANITIMI YAPTI

Pamuk Tohum çeşitleri hakkında bilgi veren Dr. Cafer Mart, Lima Pamuk Tohumunun, Yüksek verim potansiyeline sahip aynı zamanda, Mükemmel elyaf kalitesine sahip erkenci bir çeşit olduğunu ifade ederek, Lima Pamuk Tohumunun Adaptasyon yeteneği ve verim potansiyeli yüksektir. Bitki yapısı konik, bitki boyu ortadır (90-95 cm). Tüysüz yapraklı olması nedeniyle beyaz sineğe toleranslıdır. Toprak seçiciliği olmayan çeşit, Verticillium solgunluğuna yüksek toleranslıdır. Koza yapısı kapalı olduğundan dökmeye toleranslıdır. Makineli hasada son derece uygundur. Diye konuştu. Dr. Mart, Progen Beyaz Altının diğer pamuk çeşitleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantı sonunda misafirlere yemek ikramında sonra Yerli Milli Tohum Proge’nin tanıtım broşürleri verildi.

img_4304.jpg

img_4328.jpg3-108.jpg

28577846_2021284344568424_118917422404075520_n.jpg28870089_2021287934568065_3239264510736859136_n.jpg

MEGA ÇIRÇIR YAĞ FABRİKASINDA PAMUK TOHUM SATIŞI BAŞLAMIŞTIR. 
Pamuk Tohum çeşitleri: Progen Beyaz Altın Tohumu Lima- 440 -Edesa) : May ST 468 - ST 498 ) Set Tohum 499 -Bayer, Gloriya, Candia pamuk tohum satışı başlamıştır. İrtibat: 0532 205 6493 Musa ÇELEBİ

Firma: Mega çırçır Yağ san. İç ve Dış Tic. Ltd. şti.
Köseli Mahallesi Diyarbakır yolu Mega Çırçır Yağ sanayi No : 83 Bismil /DİYARBAKIR

 

mega-circir.jpg

Editör: Haber Merkezi