Geçtiğimiz günlerde 92 doları aşan petrol fiyatları, bugün 86 dolara kadar geriledi. ABD'deki petrol stoklarında yaşanan artış ve güçlü doların etkisiyle petrol fiyatları baskı altında kaldı. Akaryakıt fiyatlarına yönelik zam beklentileri şimdilik ortadan kalktı. Bu durum, akaryakıt fiyatlarında indirim bekleyenleri umutlandırıyor. İstanbul'da 18 Nisan itibarıyla benzin fiyatı 43,58 TL olarak devam ediyor. Ancak piyasalar, İran'a olası bir misilleme durumunu göz önünde bulundurarak gergin bekleyişlerini sürdürüyor.

ABD'de açıklanan haftalık petrol stokları, 12 Nisan itibarıyla 2,7 milyon varil artış gösterdi. Beklenti ise 1,6 milyon varillik artıştı. Bu artış, petrol talebinde bir gerileme olduğunu gösteriyor. Bu durum, ABD ham petrolü ile brent petrol varil fiyatlarının da 86 dolara kadar gerilemesine neden oldu. Güçlü doların etkisi de petrol fiyatlarını aşağıya çekmeye devam ediyor.

Brent petrolde yaşanan gerileme, hafta başında gözlenen yüksek seviyelerden sonra yüzde 5 civarında gerçekleşti. Bu durum, akaryakıt fiyatlarında olası bir zam beklentisini de ortadan kaldırdı. Sektör temsilcileri, bu düşüşün kalıcı olması halinde akaryakıt fiyatlarında yakın zamanda indirim olabileceğini belirtiyor.

İstanbul'un Anadolu ve Avrupa Yakası ile diğer şehirlerdeki akaryakıt fiyatları şu şekilde:

- İstanbul Anadolu Yakası'nda benzin fiyatı: 43,49 TL
- İstanbul Anadolu Yakası'nda motorin litre fiyatı: 42,10 TL
- İstanbul Anadolu Yakası'nda LPG litre fiyatı: 22,04 TL

- İstanbul Avrupa Yakası'nda benzin fiyatı: 43,58 TL
- İstanbul Avrupa Yakası'nda motorin litre fiyatı: 42,17 TL
- İstanbul Avrupa Yakası'nda LPG litre fiyatı: 22,10 TL

- Ankara'da benzin litre fiyatı: 44,42 TL
- Ankara'da motorin litre fiyatı: 43,00 TL
- Ankara'da LPG litre fiyatı: 22,35 TL

- İzmir'de benzin litre fiyatı: 44,62 TL
- İzmir'de motorin litre fiyatı: 43,20 TL
- İzmir'de LPG litre fiyatı: 22,90 TL

Akaryakıt fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanıyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuruyla belirleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ