Kış mevsiminin yaklaşmasıyla hava sıcaklığının 6 dereceye kadar düştüğü sağlıklı ve ekonomik doğalgaz tüketimi için petek ve kombi bakımlarının yılda en az bir kez yaptırılması tavsiye diliyor.

Ev ve işyerlerinde vanaların açılmaya başlandığı bu günlerde petek ve kombilerin yapılması gereken yıllık bakımlarının, tüm mevsim boyunca ısınma ve fatura tasarrufunda etkili olacağını belirten ısınma ve soğutma sistemleri ustası Beytullah Kurt, söz konusu bakımın tesisatın ömrünü uzattığına da dikkat çekti.

Petek bakımının neden yapılması gerektiğini faydalarıyla beraber açıklayan Kurt, “Peteklerin belli bir süre çalışmasından sonra içerisinde biriken kurum ve çamur artığının temizlenmesi gerekir. Temizlenmediği takdirde su, kombideki eşanjöre gidip ısıtıldığından dolayı, bu ısı açısından kullanıcı için zor olacak. Bunun önüne geçebilmek için cihazlarla bu peteklerin temizlenmesi lazım. Peteklerin temizlenmesiyle berrak su, eşanjör içerisinden geçeceğinden tüketici açısından tasarruf söz konusudur.” dedi.

“Petek ve kombi bakımlarını işin ehline yaptırın”

Petek temizliğinin yapılışı konusunda da bilgi veren Kurt, “Kombinin soğuk ve sıcak su girişlerine hortum bağlanarak temizleme makinasının su haznesinden verilen basınçlı su ile peteklerdeki kir dışarı tahliye ediliyor.” dedi.

Gerekli bakımların alanında uzmanlar tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Kurt, “Tüketicilere tavsiyem, yılda bir defa peteklerini makina ile yıkamalarıdır. Tabii ki bunu işin ehli olan bir insanın yapması lazım. Bu iş cihaz ile yapılıyor. Fakat tüketicinin, tesisatı biraz rahatlatmak adına banyoda bağlı olan bir rekoru gevşeterek dışarıya bırakmasıyla basılacak su ile tesisatı biraz da olsa rahatlatabilir. Tüketici, kombi altındaki süzgeci açıp kendisi de temizleyebilir.” ifadelerini kullandı.

Kombi bakımının ihmal edilmemesi gerektiğine değinen Kurt, ilgili markanın yetkili servisi tarafından bakımının yapılması önerisinde bulundu.

“Yapılan bakımlar kombinizin ömrünü uzatır”

Kurt, “Bir arabayı düşündüğümüzde nasıl ki, balata ve yağ değişimi, antifriz ilave ihtiyacı varsa kombi ve petek bakımının yapılması lazım. Bakımı yapılan bir kombinin ömrü 10-15 yıl iken, gerekli bakımı yapılmayan kombi 7 veya 8 sene içerisinde kullanılamaz hale gelecektir.” diye belirtti.

Tasarruflu doğalgaz kullanımı noktasında tüketicilere tavsiyelerde bulunan Kurt, son olarak şunları söyledi:

“Evi güneş gören tüketicilere tavsiyem, gündüz ayarını 30-35, akşam ise oda sıcaklığına göre 45 ile 50 dereceye kadar yükseltmeleridir. Güneş görmeyen ev sahipleri için ise tek tavsiyem dereceleriyle oynamayıp standart olarak 45 ile 50 derecede sabit tutmalarıdır. Bu şekilde yapıldığı takdirde ortalama aylık faturada yüzde 15-20 tasarruf sağlanmış olur.

Editör: Haber Merkezi