Yaz aylarına girilmesine rağmen sebze-meyve fiyatları el yakıyor. Çarşı ve pazarlara alış veriş için çıkan vatandaşlar çoğu zaman tezgâhların yanından geçip gidiyor.

Önceki senelerde yaz mevsimiyle birlikte düşen fiyatlar bu sene gerilemedi. Bu duruma bir de yüksek enflasyon eklenince hem vatandaş hem de esnaf zor günler geçiriyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Bismil'de de kış mevsimi boyunca yükselen sebze-meyve fiyatlarının yaz mevsiminde de düşmemesi hem esnafı ve hem de vatandaşları mağdur ediyor. Yaz mevsiminde olunmasına rağmen sebze-meyve fiyatlarının yüksek olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden pazar esnafı, yetkiliklerden acil çözüm beklediklerini söylediler.

Pazarda şarküteri ürünleri satışı yapan Timur Şimşek, temmuz ayında ihracatta meydana gelen artışın ve dolardaki dalgalanmanın yumurta fiyatlarını yükselttiğini belirtti.

"Halk fiyatlardan çok şikâyetçi"

Yumurta fiyatlarında yüzde yüz oranında bir artış yaşandığını belirten Şimşek, "Şu an yumurta çok az miktarda üretildiği için ve üretim kısa olduğu için fiyatlar yüksek. Yurtdışına iyi ihracat var. Yumurtaya talep bayağı bir yüksek olduğu için fiyatlar yüksek. Her geçen gün maliyetler de artıyor. Biz de halkımızın yanındayız. Fiyatların yüksek olduğunu biliyoruz. Ama bu fiyatların bir ay içerisinde tekrar düşmesini bekliyoruz. Halk, fiyatlardan çok şikâyetçi ve bizim de satışlarımız bayağı düştü."

Yumurtanın kolisinin 9 liradan 16 liraya yükseldiğini belirten Şimşek, "Bu pazardaki fiyatı, marketteki fiyatı 20 liradır. Halkın durumu gerçekten çok güç. Fiyatların düşmesini biz de bekliyoruz. İnşallah en kısa zamanda fiyatlar düşer. Havaların sıcak olması ve fiyatların yüksek olması yumurtaya olan talebi azaltıyor. Şu anda satışlarımızda yüzde 50 oranında bir düşüş var. Vatandaşın da alım gücü düşüyor. Pazardaki sebze fiyatları bile bizi etkiliyor. Çünkü halk pazara gelemiyor. Şu an da artık yerli ürünler çıkmasına rağmen yine de fiyatlar yüksek. Yerli ürün domates çıktığında biz biliyoruz ki daha önceden 50 kuruştan bir liradan satılırdı. Ama şu an yerli ürün çıkmış olmasına rağmen domatesin kilosu 2 lira. Fiyatlar çok yüksek. Halkın durumu çok kötü. Petrol fiyatları, nakliye ücretleri ve dolar yani maliyetler yükseldiği için fiyatlar yüksek." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi