Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Akdeniz'deki sondaj kriziyle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığı bildirildi. Papandreu'nun görüşmede itidal çağrısında bulunduğu belirtildi.

Reuters'ın haberine göre, Yunan hükümet sözcüsü Ilias Mosialos gazetecilere yaptığı açıklamada, "İki saat önce Başbakan (Papandreu), Sayın Erdoğan'la bir telefon görüşmesi yaptı" dedi.

Mosialos, Papandreu'nun "sakin olunması gerektiğini" söylediğini ifade etti.

PAPANDREU'YA ERDOĞAN CEVABI

Yorgo Papandreu'nun itidal ve sakinlik çağrısına Başbakan Erdoğan'ın, 'Tek taraflı girişimlerden kaçınılmalı. Doğal kaynaklar kapsamlı çalışmadan sonra işletilmeli.' dediği öğrenildi.

KRİZ NASIL BAŞ GÖSTERDİ

Doğu Akdeniz'de sular, geçtiğimiz Aralık ayında Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı olarak İsrail'le Kıta Sahanlığı Anlaşması imzalamasıyla ısınmaya başladı. Bu adım Ankara'nın tepkisini çekerken, söz konusu gerginlik Birleşmiş Milletler'in bu ay başında yayınladığı Mavi Marmara raporunun ardından daha da arttı.

Türkiye'nin, İsrail'e karşı açıklanan yaptırım paketi kapsamında, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer güvenliğiyle ilgili her türlü önlemi alacağını duyurması ise tüm dünyanın gözünün bu bölgeye çevrilmesine neden oldu.

Kıbrıs Rum yönetimi adına adanın yaklaşık 175 kilometre güneyinde yaklaşık 1 haftadır sondaj çalışmalarını sürdüren ABD'li Noble Energy şirketi, geçen yıl bölgeye bitişik İsrail sularında doğalgaz bulmuş ve bölgenin doğalgaz yatakları ile kaplı olduğunu belirlemişti.

TÜRK GEMİSİ ARAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLIYOR

Noble Energy, Afrodit adı verilen 12'nci parseldeki deneme sondajlarının ilk aşamasını geçtiğimiz günlerde tamamlarken, Türkiye de Rum kesiminin bölgedeki çalışmalarını durdurmaması üzerine harekete geçerek, Kıbrıs açıklarında KKTC ile birlikte arama faaliyetlerinde bulunacağını açıkladı.

Türkiye ile KKTC arasında Kıta Sahanlığı Anlaşması'nın imzalanmasının ardından ise Türk sismik araştırma gemisi Koca Piri Reis, Doğu Akdeniz'e doğru yola çıktı. Geminin bugün öğleden sonra araştırma çalışmalarına başlayacağı bildirildi. Kaynak: Ensonhaber

 

Editör: Haber Merkezi