Güneydoğu’nun kanayan yarası elektrik kesintileri mevsimin yağışlı geçmesi nedeniyle bu yıl iyi hasat bekleyen çiftçilerin kabüsü oldu. Bölgedeki çiftçiler, sık sık yaşanan kesinti ve voltaj düşüklüğü nedeniyle emeklerinin boşa gitmesinden korkuyor.

PAMUK ÜRETİCİSİ TEPKİLİ

Çiftçilerin bu sıkıntılarına Türkiye Ziraat Odaları Birliği adına Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Delil’den destek geldi. Pamuğun bölge için can damarı olduğunu belirten Delil,TEDAŞ’ın uygulamalarını eleştirdi. Delil,"Pamuk üreticiliği ülke ekonomisine sağladığı katma değerin yanı sıra emek, yoğun bir işgücü faaliyeti olması nedeni ile bölge işsizliğin azaltılmasında da önemli bir yere sahiptir. Gerek derin kuyu gerekse yer üstü su kaynaklarında pompajla yapılan sulama da elektrik şebekesinde meydana gelen ani voltaj değişimleri pamuk ve mısır bitkilerinin en yüksek miktarda suya ihtiyaç duydukları bu dönemde telafisi mümkün olmayan verim kayıplarına yol açmaktadır " dedi.

‘MUTLAKA ÖNLEM ALINMALI’

Delil, çiftçilerin mağdur edilmemesi için kesintilere önlem alınması gerektiğinin de altını çizdi. Delil,"Su temin ve terfi sistemlerinde yer alan pompaj motorlarında meydana gelen hasarlar çiftçiye yüklediği mali külfetin yanı sıra onarım sürelerinin uzunluğu bitkiyi su stresine sokmaktadır. Gerekli alt yapı hizmetini kurmadan TEDAŞ'ın yeni pompa ve sondaj tesislerine abone vermeye devam etmesindeki mantık tamamen ekonomik faktörlere dayanmaktadır. Bölge üreticisini olumsuz etkileyen bu enerji sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerekmekte olup aksi halde telafisi mümkün olmayacak zararlar oluşacaktır" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi