Pamuk ülkemiz için çok önem teşkil ediyor

Bismil ilçesinin birinci sınıf arazisine sahip olduğunu dile getiren Çelebi, “Bismil’de bir milyon 500 bin dönüme yakın birinci sınıf arazi bulunmaktadır. Çırçır fabrikalarının modernizasyon yatırımlarının öncelikli destekleme alanlarından birisi olmalıdır.” açıklamasında bulundu.
Bismil'de 22 yıldır Çırçır Makinesi operatörlüğü yapan Mehmet Sait Baran, Bismil ilçesinde çırçır fabrika sayısı çoğaldığını ifade ederek, Çırçır operatörlüğü yanında Komple Çırçır Tesisi kuruyoruz. Çırçır tesisi her yıl Ocak
başlar. temmuz ayına kadar devam eder. Çırçır üretimin en önemli özelliği hepsi yerli malı olmasıdır. dedi.
Çırçır fabrikasının çalışma şeklini anlatan Baran, Depoya gelen pamuk aspiratör ve borular vasıtasıyla çırçır salonunda bulunan kondesaya gelir. Kurutma makinesinde geçer, sonra 1 ve 2. ünite temizleme makinesinden geçtikten sonra pamuk helezonlar yardımıyla çırçırın üstündeki otomatik yediriciye iletilir. Depoda karşılıklı iki veya dört sıra halinde bulunan çırçır makinasında çekirdekler ayrılır. Alt helezon vasıtasıyla çekirdek salonuna gönderilir. Makinanın önünden çıkan temiz pamuk yürüyen banta dökülür ve son temizleme makinesine girer. Buradan çıkan pamuklar bant yardımıyla pamuk balya presine sevk edilir. Burada 200-220 Kg’lı balyalar meydana gelir. ve İç ve dış pazara satışa hazır hale gelir. dedi.