Bismil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Pamuk toplama makinesi ile pamuk hasadında kalitenin ve verim kayıplarının en aza indirilmesini sağlamak amacıyla yayınlanan tebliğ duyurusunu yaptı.

Yayınlanan tebliğde Pamukta Makineli Hasadın Neden Olduğu Kayıplar En Aza İndirilmesi amaçlanırken, Tebliğin amacının, il tarımında önemli bir yere sahip, tekstil sanayinin ana maddesini oluşturan, yetiştirilmesi büyük emek, zaman ve teknik bilgi gerektiren, kalite yönünden dünya sıralamasında her zaman ilk sıralarda yer alan Diyarbakır Pamuğu'nun zamanında, amacına ve tekniğine uygun, az kayıplarla hasadını yapmak olduğu belirtildi.

25-004.jpg

TEBLİĞ YAYINLANDI

Bismil Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından ,"21.07.2020 tarih ve 97574294-155.01.E.2033999 sayılı Resmî yazısında" Pamuk Toplama Makinası İle Hasatta Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı'na dayandırılarak hazırlanan Diyarbakir il Mülki Hudutları Dahilinde Makinalı Pamuk Hasat Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesiyle İlgili Valilik Tebliği yayımlanmıştır. 

KURALLARA UYMAYANLARA CEZAİ YAPTIRIM YAPILACAK
Bismil İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; Diyarbakır İli Mülki hudutları içerisinde yapılacak pamuk hasadı sırasında pamuk toplama makinası sahipleri ve operatörleri müsaade edilebilir hava nem oranı üzerinde toplama yapmayacaklardır. 2020 yılı için Diyarbakır İli Mülki hudutları içerisinde pamuk toplama makinası sahipleri ve operatörleri tarafından yapılacak hasat sırasında ürün kayıp oranı % 3 ü geçmeyecektir. Pamuk toplama makinesinde araç takip özellikli, ısı-nem uyarı göstergesi olan havanının nisbi nemini ölçen cihazın bulundurma zorunluluğu vardır. Bu cihazı bulundurmayan pamuk toplama makinaları hasatta çalıştırılmayacaktır. Pamuk alımı yapan tüccarlar, kooperatifler ve çırçır fabrikaları belirlenen nem oranından fazla (Kütlü pamuk üzerinde % 12) miktardaki nemli pamukların alım satımını yapamayacaktır" ifadeleri kullanıldı. 

DENETİMLER YAPILACAK

Bismil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklama da Ayrıca tebliğde uyulması gereken kurallar ve bulundurulması gereken belgeler ve malzemeler ayrıntılı olarak bildirildiği, tebliğle ilgili duyuruların İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından yapıldığı, İlgili Tebliğ çerçevesinde Bismil de kurulan Kütlü Pamuklarda Kaliteyi Koruma Komisyonunun çırçır fabrikalarında denetimlerine başladığı belirtildi. 
Resmî yazıda 2020 yokuna ait Valilik tebliği uyarınca Cihaz takılmayan Pamuk Toplama makineleri sahada çalıştırılmayacağının ve gerekli idari yaptırım cezalarının uygulayacağını belirtildi.

Editör: Haber Merkezi