1 ay öncesine göre Preseli pamuk balyası yükselmeye devam ediyor.

BEYAZ ALTIN YENİDEN BİSMİL ÇİFTÇİSİNİN GÖZDESİ OLDU

Devletin pamuk için verdiği destek miktarının yükseltilmesi Bismil'de pamuk üretiminin artmasını sağladı. geçen yıla göre Bismil'de pamuk artışı %35'ı bulurken, Önümüzdeki yılda ekim alanlarının daha da artacağı öngörülüyor.

DİYARBAKIR'DAKİ PAMUK KALBİ BİSMİL'DE ATIYOR.

Bismil ilçesinde Türkiye ortalamasının üzerinde çırçır fabrikası bulunuyor. Yaklaşık 25 adet (60 makineye göre) çırçır fabrikası bulunuyor. İlçede Bismil'de çalışan tüm Çırçır fabrikalarının günlük 2 bin 500 ton pamuk işletme kapasitesine sahiptir. Bir ilçe için büyük bir rakam olarak değerlendiriyor. Bu yıl Bismil ilçesinde Çırçır fabrikaları arasındaki fiyat rekabeti nedeniyle çırçır fabrikaları herhangi bir kazanç elde edemedikleri ifade ediliyor.

TÜRKİYE ÜRETİLEN PAMUK YURTİÇİ İHTİYACI KARŞILAMIYOR.

Türkiye yaklaşık Pamuk %45 dış ülkelerde ithalat yapılıyor. Türkiye'de ekonomik durumu iyiye gitmesi İplik fabrikaların artışı sağlanmaktadır. Ülkede ekilen pamuk Türkiye'deki İplik fabrikaların ihtiyacı karşılamıyor. İplik fabrikaları mecburen Dış ülkelerde Preseli pamuk balyası ithal ediyor.

90’lı yılların başına kadar, 1,2 milyon ton pamuk ihtiyacı bulunan Türkiye’nin yalnızca 300 bin ton ithalat yaptığını, geri kalan 900 bin ton pamuğun çiftçi tarafından üretiliyordu.. Bugüne gelindiğinde ise Türkiye’nin lif pamuk ihtiyacının 1,8 milyona çıkmasına rağmen üretimin 550-600 bin ton civarında oldu. Maalesef çiftçi pamuk ekimini terk ettiği için Türkiye ihtiyacı olan 1,2 milyon ton pamuğu ithal eder hale geldi.

İLÇEDE ÇIRÇIR FABRİKASI FAZLA OLMASINA RAĞMEN, BUNA KARŞILIK PAMUK HASAT MAKİNASI AZ

Bismil'de yaklaşık 65 Pamuk Hasat makinesi bulunmaktadır. Pamuk Hasat makinesi az olması  çiftçi açısında sıkıntılı olabilir.

“ÇİFTÇİ KÜSTÜRÜLDÜ”

Pamuğa olan talebin artmasına rağmen, çiftçinin pamuk ekiminden vazgeçmesini yanlış tarım politikalarda kaynaklanıyor.

Yağlı tohum ve ham yağ ithalatının, Türkiye’nin petrolden sonra en fazla döviz harcadığı ürünler arasında yer almasına rağmen çiftçi küstürüldü. çiftçide Mısır'a yöneldi. Halbuki Türkiye'de ham yağ açığı; pamuğu, soyayı, ayçiçeğini daha fazla ekerek kapatabilir.

“BİZ TERK ETTİK, YUNAN ÇİFTÇİSİ ZENGİN OLDU”

1990 YILLARDA TÜRKİYE'NİN DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ İLE ANLAŞMASI PAMUĞA DARBE VURULDU. BU YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ.

Türkiye’nin 90’lı yıllarda Dünya Ticaret Örgütü’nde bir anlaşmaya imza attı. Burada atmış olduğumuz imzadan sonra maalesef sanayi üretimi olarak kabul ettiğimiz lif pamuğa herhangi bir vergi koyarak üretici yurt dışındaki üretimden koruyamadı. Bismil'de dekar başına 500-600 kilogram ürün alan Türkiye pamuk üreticisi üretimden vazgeçerken, dekar başına 300-350 kilogram ürün alan Yunanistan’daki pamuk üreticisi zengin oldu. Neden? Çünkü Türkiye’ye ihraç etti.

Türkiye uyandı artık,  Tarım bakanlığı Sanayi ham maddesi olan pamuğu önümüzdeki yıllarda daha fazla destek sağlanacak.

17 Kasım 2017 tarihinde İzmir ve Adana borsalarında fiyatlar.

pamukiz.jpg

 

 

Editör: Haber Merkezi