Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç Şanlıurfa’da üretilen pamuğun kalitesini arttırmakta kararlı. Şanlıurfa’dan alınan pamuğun içinden 1 kiloya yakın naylon ip çıkması üzerine gelen şikayetleri alan Vali Güvenç Organize Sanayi Müdürleri’nden konuyla ilgili görüş istedi.

PAMUK BALYASINDAN NAYLON ÇIKINCA…

“10 balyadan bu kadar naylon çıktı” diyen Vali Güvenç, “Bu daha makinenin seçebildiği kadar. 10 balya pamuk yapmışlar bizim çiftçilerimiz. Çırçırdan aldıkları pamuğu işleyip 10 balya pamuk yapmışlar. Alıcılar şikâyete gelmişler. Naylon balya ile pamuk sevkiyatını önleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Ardından yanında bulunan ilgili birim başkanlarına, “Doğru mu başkan?” diye soru yöneltti ve konuyla ilgili açıklama yapmalarını istedi.

PAMUK SEVKİYATINDA NAYLON BALYA KULLANANLARA CEZA KESİLECEK

İlgili birim başkanları, “Çiftçilerimiz durumun o kadar önemli olduğunun farkında değil. Zaten yasal olarak da bunlar suç ve yasak. Sayın Valimizin de dediği gibi bunu yasaklamamız ve cezai müeyyideye çarptırmamız gerekir. Bundan sonra naylon balya ile pamuk taşınması engellenecek. Buradan çiftçilerimize sesleniyoruz. Pamuğun kalitesi açısından pamuğun naylon hararlar içerisinde taşınması engellenecek. Bunları taşıyan araçlar ve kullanan çiftçilere gerekli müeyyideler uygulanacak. Çiftçimizi bilinçlendirmek için gerekirse köy köy dolaşacağız” dedi.

PAMUĞUN KALİTESİ ARTTIRILMAYA ÇALIŞILMIŞTI

Şanlıurfa’da üretilen pamuğun uluslar arası standartlara ulaşabilmesi için Vali Güvenç’in de katılımıyla geçtiğimiz 3 ay içerisinde 2 kez “Pamuğun Kalitesini Arttırma Panelleri” düzenlenmişti. Bu toplantı ile  bu konudaki kararlılık durumunun iyice pekiştiği gözlemlendi. Şanlıurfa pamuğunun kalitesi beklentileri karşılamayınca Kahramanmaraş esnafı Amerika Birleşik Devletleri'nden 100 bin ton pamuk almıştı. Şanlıurfa pamuğu ise fiyatta 90 kuruşa kadar geriledi. Önümüzdeki hasat döneminde naylon balya kullanan çiftçi veya sanayicilerin cezai yaptırımlara çarptırılacağı öngörülüyor.

TEŞVİK KAPSAMINDA TALEPLER GELMEYE BAŞLADI

Düzenlenen toplantının bir diğer konusu ise Teşvik Paketi kapsamında Şanlıurfa’nın durumu oldu. Paketten en çok faydalanması beklenen Şanlıurfa’da taleplerin şimdiden alınmaya başlandığını vurgulayan Vali Güvenç, yatırımcının bir an önce bölgeye gelmek için heyecan içerisine girdiğini ifade etti.  Şanlıurfa için kimsenin beklemediği oranda cazip teklifler olduğunu belirten Vali Güvenç, “İlimizin yoğun talep göreceğini düşünüyoruz. Arsa ve organize sanayi bölgesinde yer talebinde bulunacaklar. Beni de birkaç kişi aradı. Mesela Adıyaman’dan  iş adamları aradı. “Bozova’ya yeni bir organize sanayi bölgesi kurarsanız Adıyaman’dan sonra yarısını biz doldururuz” dediler. Bugün faks çekmiş vatandaş, demiş ki, “Ben 6. Bölge’de bir mobilya fabrikası kurmak istiyorum. İlk etapta 100 kişiyi istihdam etmeyi düşünüyorum. Sayıyı yavaş yavaş arttırarak 500 kişiye çıkarmayı düşünüyorum ve en geç yılsonuna kadar gerekli ekipmanları göndererek üretime başlamak istiyorum. Hızlı bir şekilde işlemlerin yürümesi için şirketimize tahsis edebileceğiniz bir yerin olup olmadığı fabrika inşaatı ile birlikte bize tahsis edebileceğiniz 100 dönümlük arazi ile birlikte hangi tür destekte bulunabileceğinizi tarafımıza bildirirseniz çok memnun oluruz”

3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İÇİN TİTİZ ÇALIŞMA YAPILIYOR

Şanlıurfa’da teşvik paketi nedeniyle oluşan yoğunluğu ve talebi gidermek amacıyla kurulması planlanan üçüncü organize sanayi bölgesinde çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirten Vali Güvenç, “Belediyemiz, Özel İdaremiz ve Başkanlar ne diyor bu olaya? Elektrik altyapısı ne durumda? Bu işler hemen yaptım demekle olmaz. Ulaşımı kolay olacak, altyapı denetlenecek, elektriği, yolu, suyu tespit edilmesi gerekir” dedi.

Vali Güvenç gelen talepler doğrultusunda tarım arazisi olmayan yerlerin tahsis edilebileceği hususu üzerinde durdu. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda alınan karar ve görüş tespitleri tutanaklara geçirildi.

Editör: Haber Merkezi