Güneydoğuda Ziraat odalarında gerçekleştirilen ‘Pamuk Kirliliği’ konulu panelde rekoltesi ve yüksek kaliteli pamuk elde etmenin yanında piyasada tercih edilen olabilmek için pamuğu temiz toplamanın önemine işaret ediliyor.       

FİYATIMIZIN EGEDEN DÜŞÜK OLMASININ NEDENİ TEMİZ VE KALİTELİ PRESELİ LİF BALYA PAMUK ÜRETİLMEMEMİZDİR. 

20.10.2015 TARİHLİ TÜRKİYEDE PAMUK FİYATI TABLOSU                          

Pamuk Fiyatları / İnternal

 

Type & TL/Kg

Min.

Max.

 
    

Ege      31/1-4

4.50

4.60

 

Ege      41/1-4

4.40

4.45

 

D.Bakır Gold

4.50

4.60

 

Hatay    31/1-4

4.20

4.30

 

Hatay    41/1-4

4.05

4.20

 

G.Doğu 31/1-4

4.20

4.30

 

G.Doğu 41/1-4

4.05

4.20

 

Ç.Ova    31/1-4

4.15

4.25

 

Ç.Ova    41/1-4

4.00

4.15

 

Tabloda görüldüğü gibi Preseli Balya fiyatı olarak, Ege 4,50 – Güneydoğu 4,20 fiyat verilmiş. peki neden Ege pamuğu Güneydoğu Balya fiyatı 0,30 TL daha yüksek, Yağ ve Çırçır fabrikası sahibi H.Salih Kılıç, eskiden Güneydoğu pamuğu, Ege pamuğundan fiyatı daha yüksek idi. Şimdi ise daha aşağısında satılıyor. Güneydoğuda eskiden pamuk daha temiz toplanıyordu. Pamukta rutubet yoktu. Diyor.

PAMUĞUMUZUN DEĞER KAYBETMESİNİN SADECE BİR NEDENİ DEĞİL BİR KAÇ NEDENİ VAR.

EGE BÖLGESİ ÇIRÇIR FABRİKALARI TESİSLERİNİ YENİLERKEN, BİZDE YENİLEME YAPILMADI. ÖZELLİKLE TRASMASTER, KURUTMA VE ŞİFTLEME KURULMADI ÇIRÇIRLARMIZI YENİLEMEDİK.

  1. Güneydoğuda çırçır fabrikaları modernize olamadı. Çırçırcılar daha iyi kazanayım. Diye pamuk kurutma tesisi kurmadı. Böylece pamuğumuzun kalitesi düştü. Borsada pamuğumuzun değeri gün geçtikçe değer kaybetti..
  2. Çırçır fabrikaların sahipleri çiftçiden pamuk alırken sınıflandırma yöntemi kullanmadı. Tohumuna göre pamuk ayrılması gerekiyordu. Hem tohumun pamuktaki lif uzunluğu mukavemeti ayrıdır. Hepsini birbirine karıştırarak işledi. Balyada tek standardizasyon olmadı. Bu sefer iplikçiler güneydoğu balya fiyatı düşük almaya başladı.
  3. Türkiye’nin her yerinde pamuk toplamada sadece biçerler 1. Kırım toplanırken, bizde 1. Ve 2. Kırım toplama yapılıyor.  Çiftçi pamuğa yeterli ve kaliteli yaprak ilacı atmıyor. Çiftçi birkaç kuruş daha fazla kazanayım diye, Pamuk yaprakları daha yeşilken, biçer hasadı yapıyor. Böylece ürün olgunlaşamadan biçiyor. Hem kalitesi düşüyor. Hem de yeşil yaprağın rengi pamuğa geçiyor. Pamuk renk almış oluyor. Böylece kaliteli iplik üretilmiyor. Dolaylı yoldan çiftçi daha fazla zarar ediyor. Farkından değil, Örnek elma veya domates olgunlaşmadan toplarsan. Kimse yiyemez. Pamukta böyle kıvamına gelmesi gerekir.  
  4. Bu konuda hem çiftçi hemde çırçır fabrikası görevini yapmamaktadır. Böylece güneydoğu pamuğu fiyatı borsada düşüyor. Hem çiftçi kaybediyor. Hem çırçır fabrikası kaybediyor. En önemlisi milli servet gidiyor.

BİSMİL’DE PAMUK BORSASI KURULMASI VE ÇİFTÇİ İLE ÇIRÇIRÇIYA SEMİNER VE EĞİTİM VERİLMESİ ŞART.  

Türkiye pamuğunun yüzde 42’sinin Şanlıurfa’da üretildiğine dikkat çekilirken, Diyarbakır bölgesinde Bismil ve Çınar’da önemli ölçüde üretim yapılıyor. Silvan barajının bitmesiyle Bismil’de pamuk ekiminde büyük bir hamle yapacak. Güneydoğunun Çukurova’sı olacak.

TEMİZ PAMUK İÇİN ÇÖZÜM NEDİR?

GÜNEYDOĞUDA ZİRAAT ODALARINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ‘PAMUK KİRLİLİĞİ’ KONULU PANELDE KONUŞANLARI AKTARIYORUZ.

Pamuğun temiz toplanmaması nedeniyle büyük firmalar tarafından güneydoğu pamuğunun tercih edilmediği dile getirildi.

Şanlıurfa ve Bismil, çınar pamuğunun önemli kumaş ve giyim alanında değil de daha alt seviyelerdeki tekstil gruplarında kullanıldığı söylendi.

 Bu yüzden Şanlıurfa ve Bismil pamuğunun dünyaca ünlü tekstil markaları tarafından tercih edilebilmesi ve kirli toplandığı yönündeki imajının yıkılması için çiftçinin ve tarım işçilerinin daha özenli olunması gerektiği vurgulandı.

PAMUĞU TEMİZ TOPLAMAK ÇOK ÖNEMLİ

Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, temiz pamuk konusunda önemine işaret etti. Vural, Pamuk toplamada fiyat belirlemede,  pamuğun temiz toplanması için tarım işçi ücretlerini belirlemede randımanı esas alarak en temiz pamuğu toplayan işçiye daha fazla ücret verilmesi yönünde karar aldık. Bu anlamda pamuk bizler için gerçekten çok önemli bir ürün. Şu anda işsizliği önleyen en önemli ürünümüz pamuktur. Ekiminden tutun da, hasadından, çırçırına ve pazarlanmasına kadar her safhada üretici, tüccar ve işçi için önemli bir gelir kaynağı, çiftçi pamuğu tam açmadan olgunlaşmadan biraz ağır olsun diye hemen Biçer le biçiyor. İşçi daha fazla kilo toplayım diye çepel toprak ne varsa torbaya koyuyor. Sonuç kalitesiz pamuk ortaya çıkıyor.

EGE, ÇİFTÇİSİ VE ÇIRCIRÇISI DAHA HASSAS; GÖREVİNİ YAPIYORLAR.

 1-Özellikle pamuk naylon torbalara koyulmaması, çünkü Pamuğunun kirli olduğu balyalarda naylon karışımının yer aldığı ileri sürüldü. Bu şüphe bile balyada 0,10 kr oynuyor. İplikçiler, Bu durumunun kendileri için büyük zararlara neden olduğunu aktardı. Düşünün 50 gramlık naylonun bir balyada çıkması tüm balyanın atılmasına neden oluyor. Pamuğun temiz toplanması ve dünya piyasalarına sunulmasının önemi çiftçimiz tarafından artık daha iyi anlaşılmaktadır. Kaliteli pamuk üretilsek Bismil pamuğu ile Ege pamuğu fiyatını geçecektir.  

TÜRKİYEDE PAMUK ÜRETİM VE İTHALAT DURUMU TABLOSU

Türkiye Pamuk Üretim-Tüketim

 2015/16

Mil/Ton

Mil/Balya

 

Üretim

0.610

2.800

 

Tüketim

1.393

6.400

 

İthalat

0.827

3.800

 

İhracat

0.00

0.00

 

Bitiş Stok

0.337

1.546

 

 USDA Ekim 2015 Tahmin

Panelde konuşan Cemal Yıldız, “Pamukta kirlenmenin tekstil ve hazır giyim sektörüne, dolayısıyla ekonomi ve ihracata verdiği zararın daha da büyümesinin önlenmesi için,kütlü pamuğa her aşamada yabancı maddelerin karışmasını önlemek amacıyla, “Bakanlar Kurulu” tarafından 9 Ekim 2003 tarihinde resmi gazetede “Kütlü Pamukların Kirlenmesinin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirlere Dair “kararname yayımlanarak tedbir alınması yasal zorunluluk haline getirilmiştir.

Bu da kirlik konusunun ne kadar önemli olduğu sonucunu çıkarmamıza neden olmaktadır.” diye konuştu.

333.jpg

KALİTELİ VE OLGUNLAŞMIŞ PAMUK İÇİN; PAMUĞUN HASATTAN ÖNCE YAPRAK DÖKÜMÜ İÇİN İYİ İLAÇLAMA YAPILMASI,BÜTÜN KOZALAR AÇILDIKTAN SONRA BİÇERLE TOPLATILMASI HEM PAMUĞUN KALİTELİ OLMASI SAĞLAR HAMDE BİSMİL PAMUĞU BORSADA İYİ İŞLEM GÖRMESİNİ SAĞLAYACAKTIR.

2. KIRIM PAMUK TOPLANMASI PAMUK BİÇERLERİN DFOR VE İĞNESİNE BÜYÜK ZARAR VERMEKTEDİR. BİÇER SAHİPLERİ 2. KIRIM TOPLAMADA BİÇERE BÜYÜK ZARAR VERDİĞİ İFADE EDİLMEKTEDİR. BİSMİL’DE PAMUK BİÇERİİ SADECE 1. KIRIM TOPLAMASI YETERLİ, 2. KIRIM TOPLANMA KALKINCA BU SEFER ÇİFTÇİDE PAMUĞU TAM AÇMADAN TOPLANMAZ. O ZAMAN KALİTELİ PAMUK TOPLANMIŞ OLACAK. PAMUĞUN KALİTESİZ ÇIKMASININ DİĞER SUÇLUSUDA BİÇER SAHİPLERİDİR. SUYU SONUNA KADAR AÇIYOR. STANDART DERECEDE SUYU TUTULMASI GEREKİR.  

Bismil’de pamuğun temiz toplanması için herkesin duyarlı olması gerektiğini ifade edilirken,  Sektördeki sıkıntılar ve rekabetten dolayı üreticinin ve sanayicinin kar edemediğini ifade edilirken, kar elde edebilmek için pamuğun temiz toplanmasının şart olduğunu ifade edildi.

BİSMİL’DE 2015 YILINDA PAMUK ALANI AZALIDI. ÇİFTÇİ MISIR'A YÖNELDİ.

Bismil’de Pamuk ekimi geçen seneye göre %30’a yakın azalma var. Çiftçi Mısır’a yöneliyor. Bismil geçen sene 2014 yılı pamuk fiyatı 1. Kg fiyatı randımana göre, 1,20-1,35 TL arasında fiyat değişirken, Bu yıl 2015 için 1,85-2,00 arasında çırçırcılar fiyat veriyor. İlçede 21 adet çırçır fabrikası olup, Çırçır fabrikaları arasında kıyasiye bir fiyat rekabeti olduğu bildirildi. Balya fiyatı 4,45 TL iken Çırçır fabrikaları sahipleri pamuk alımından sonra, tam balya satacakken, fiyat 4,20 TL‘ye düştü. Bu durumda Çırçır fabrikaları şu an kar kazanmadığı ifade ediliyor. Pamuk Hesabı şöyle: 1 kg Kütlü pamuk %40 Lif- %52 Çiğit ve %8 çepel/rutubet çıkmaktadır. 1. Kg kütlü pamukta 400 Gr lif x Balya lif fiyatı şu an 4,20 =1,68 TL + 520 gr Çiğit X 0,65=0,34 TL

1000 GR KÜTLÜ PAMUKTA

400 gr lif/balya gelir 1,68 tl

520 gr çiğit gelir 0,34 tl

lif +çiğit geliri :2,02 tl gelir

İşletme gideri 1000 gr pamukta 0,20 tl gider

Gelir 2,02 -0,20 =1,82 tl çırçır fabrikası en son alacağı fiyat;

Yani çırçır fabrikası kütlü pamuğun fiyatı 1,82 tl üzerinde alırsa zarar olarak hesap edilecektir.

Bu hesap niçindir. Çünkü presli pamuk fiyatı 4,45 tl’den 4,20 tl düştüğü için bu yıl çırçır fabrikası kazanmadığı ifade edilmektedir. Yani 1 kğ kütlü pamukta 0,10 tl fiyat düşüşü yaşanmaktadır.

Bu hesaplama Bismil’de çırçır fabrikalarından alınan hesaplamadır.

555-002.jpg

BİSMİL'DE TARIM GELİŞECEKTİR.

Bismil'in önü Tarımda açıktır. Önümüzdeki yıllarda kurulu iplik fabrikaları görelebilir. Bismil’de 1 milyon 550 bin dönüm tarım arazisi bulunmaktadır. Tarla bakımından Tarlanın %89- 1. Sınıf tarım arazisi oluşmaktadır. Barajların bitmesiyle ilçede ekonomik bir hamle gerçekleşeceği ifade ediliyor. Buna bağlı olarak Tarıma dayalı sanayinin gelişeceği işsizliği biteceği hatta dışarda işçi göçü başlanacağı öngörülüyor.  Güzel ova, Güzel Bismil, Dicle nehri 24 saat akarak sana selam veriyor. 

Bismil Haber Gazetesi 

Genel Yayın Yönetmeni

M.Çelebi

 

Editör: Haber Merkezi