Yurt genelinde özel güvenlik sertifikası alanların sayısının 556 bine ulaştığı ancak bu sayının yüzde 5'inin kadın olduğu belirtildi.

Türkiye'de ilk kez 2004 yılında kurulmaya başlanan özel güvenlik şirketlerinin sayısı aradan geçen sürede bin 800'e ulaşırken, özel güvenlik sertifikası alan özel güvenlikçilerin sayısı ise 550 bini aştı. Bu rakamla özel güvenlikçi sayısı, polis sayısını aşmış oldu.

-"Yıpranma hakkı istiyorlar"-

Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu (TÖGF) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Orçun AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel güvenlik sektörünün Türkiye'de yeni olmasına rağmen kısa süre içinde çok hızlı şekilde ivme kazandığını söyledi.

Türkiye genelinde 556 bin özel güvenlikçi bulunduğunu anlatan Orçun,

"Bunlardan 250 bini faal olarak çalışıyor. Kadın güvenlikçilerin sayısı ise sadece yüzde 5" dedi.

Cem Orçun, özel güvenlik sektörüyle ilgili yasada eksiklik bulunduğunu ve sektörle ilgili yasada eksiklik doldurulursa sektörün daha iyi gelişeceğini de ifade ederek şöyle konuştu:

"Güvenlik görevlileri, polis kadar olmasa da riskli alanlarda çalışıp kolluk kuvvetlerini tamamlıyorlar. Ancak bu işe başlayanlar daha iyi bir iş bulunca, mesleği bırakıyor. Çünkü onlar bu işte gelecek görmüyor. Bunun önlenmesi için öncelikle ücretlendirme konusunda bir iyileştirme yapılmalı. Çalışma şartları çok ağır, bunun değişmesi lazım. Yıpranma hakkının düzenlenmesi ile ilgili olarak kamunun yasal düzenlenme yapması lazım. Eğitim alan bazı özel güvenlik görevlileri yine eğitim almaya ihtiyaç duyuyor. Demek ki bir eksiklik var. Güvenlik hizmeti alanların da bilinçlendirilmesi lazım. Doğru tercihler yapılırsa bu sektör gelişir."

-Silah atışı eğitimi yaptılar-

Diyarbakır'da görev yapan ve aralarında kadınların da bulunduğu özel güvenlik görevlileri, periyotlar halinde İl Emniyet Müdürlüğü'ne ait poligonda, polis gözetiminde silahlı atış yapıyor.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Müdürü Harun Çolak ise sektörle ilgili yeni hazırlanan yasa tasarısında özel güvenlik sertifikası olmayanların güvenlik görevlisi olarak çalışamayacağının yer aldığını söyledi. Sık sık Diyarbakır'daki özel güvenlik firmalarını ziyaret edip kaliteli hizmet sunmalarına katkıda bulunduklarını ifade eden Çolak, özel güvenlikçi adaylarına verilen eğitimin büyük kısmının polis tarafından verildiğini bildirdi.

Çolak, Diyarbakır'daki 2 bin 125 özel güvenlik görevlisi arasında 140 kadının da yer aldığını belirterek "Firmalar, kadın özel güvenlikçi bulma konusunda sıkıntı yaşadığını bize iletiyor" dedi.

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu - DİYARBAKIR

Editör: Haber Merkezi