Bakanlar Kurulu klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan özel tüketim vergisini (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfırladı. Kararı sektör açısından çok olumlu karşıladıklarını belirten Sektör temsilcileri, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi ve döviz kurunda yaşanan yükseliş ile durgun olan piyasanın hareketlenmesini beklediklerini söyledi.

ÖTV’nin sıfırlanmasından sonra ürünlerinde büyük ölçüde düşüş olacağını söyleyen sektör temsilcileri, 30 Nisan'a kadar olan sürenin sene sonuna kadar uzatılmasını talep ederek, umutla düğün sezonunu beklediklerini sürenin sezondan önce sona ermesinin esnafı ve vatandaşı tekrar sıkıntıya düşüreceğini dile getirdiler.

Son zamanlarda sektör olarak çok sıkıntılı günler yaşadıkları bir dönemde böyle bir indirimin üretici ve tüketici açısından olumlu olduğunu belirten Şenol Özbaş, sürenin çok az olduğunu en az sene sonuna kadar uzatılmasını istediğini söyledi.

Fiyatların düşmesiyle beraber özellikle mayıs ve haziran aylarında yoğunlaşan evlilik ve çeyiz alışveriş talebinin öne çekileceğini tahmin ettiklerini belirten Özbaş, “Beyaz eşya sektörü olarak yaklaşık 4-5 aydan beri işlerimiz çok sakin geçiyordu. İnşallah bu ÖTV’nin kesilmesi ile bir hareketliliğin olacağını umuyoruz. Yoksa beyaz eşya sektörü şu an baya sıkıntılı bir durumdadır. İnşallah ÖTV kaldırıldığında faydasını göreceğiz. Ama bunu böyle üç ay değil de sene sonuna kadar uzatılırsa düğün sezonu girdiği zaman daha iyi olur. Çünkü bizler büyük umutla düğün sezonunu bekliyoruz.” dedi.

Bu indirimlerle piyasada ciddi bir hareketlenme olacağını belirten Özbaş, “Bin 500 TL’lik bir üründe yaklaşık 100 TL gibi bir indirim olacağını bekliyoruz. Normalde ÖTV 6,5 yani bu ÖTV kaldırıldığında fiyatların düşeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bir üründe 100-150 TL düştüğü zaman elbette bir hareketlilik olacaktır.” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz sonrası ve son zamanlarda döviz kurundaki ani yükseliş ile çok zor günler yaşadıklarını belirten Abdullah Kızılbent ise “Geçen sene yaşanan olumsuzluklardan dolayısıyla piyasalarda bir kilitlenme söz konusu oldu. Bu karar ile işlerimizin hareketleneceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

ÖTV’nin sıfırlanmasının sektöre ve tüketiciye çok önemli bir katkısı olacağını söyleyen Kızılbent, şöyle konuştu:

“İşlerimiz şu an çok durgun. Ama ÖTV’nin düşmesi ile birlikte satışların artmasını bekliyoruz. ÖTV’nin kaldırılması çok iyi oldu. Hem müşterilerimiz açısından hem de esnaf açısından iyi oldu. Bundan sonra bir hareketlilik bekliyoruz. Esnaf olarak satışların artmasını tabi ki isteriz. 15 Temmuzdan işlerimiz çok düştü. Doların da yükselmesi ile birlikte daha da bir düşüş yaşandı. Ama ÖTV’nin kaldırılması ile yine canlanacağını düşünüyoruz. Şu anda yüzde 8 oranında olan ÖTV kaldırıldığı zaman bin 500 TL’lik bir üründe 150 TL gibi bir indirim olacak.

Editör: Haber Merkezi