Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Davut Yaylalı, ramazan ayı boyunca oruç tutulan zamanın büyük bölümünün uykuda geçirilmesine ilişkin, "Zaruret olmaksızın orucu uykuyla geçirerek 3-4 saatlik zamanda oruç tutmak, orucun sevabını eksiltir" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Yaylalı, yaptığı açıklamada, ramazan ayında insanların daha rahat oruç tutabilmek için günün büyük bölümünü uyuyarak geçirdiğini, bunun yanlış bir tutum olduğunu belirterek, "Zaruret olmaksızın orucu uykuyla geçirerek 3-4 saatlik zamanda oruç tutmak, orucun sevabını eksiltir. Esas olan, insanın iradeli olarak yemeyi, içmeyi terk edip Allah'a ibadet etmesidir. İnsan zaruri bir durum yoksa, öğlene veya ikindiye kadar uyuyup da 3-4 saatlik vakitte ancak oruç tutmuş gibi olursa orucun sevabında eksiklik vesilesi olur" dedi.

Yaylalı, ramazan ayında uyku düzeninin bozulmaması gerektiğini aktardı.

Ramazan ayı boyunca gece uykusunun bölünebileceğini anlatan Yaylalı, "Bu idare edilebilir, yani vücut dengeyi koruyabilir fakat böyle tamamen çalıştığı iş yerinden izin alıp öğle veya ikindi namazına kadar uyumak gibi şeyler oluyor. Buna da dikkat etmek lazım, hüküm olarak oruç tutulmuş sayılır ama sevabı az olur" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi