Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığına, ''Diyarbakır Örgü Peyniri'', ''Eskişehir Nuga Helvası'', ''Akhisar Domat Zeytini'', ''Akhisar Uslu Zeytini'' ve ''Akhisar Köfte''nin coğrafi işaret alması amacıyla yapılan ve dünkü Resmi Gazete'de ilana çıkarılan başvurulara 6 ay içinde itiraz gelmezse, ürünler tescillenecek.
 
ÖRGÜLÜ PEYNİR
 
TPE'nin coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talep ilanları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Eskişehir Ticaret Odası ''Eskişehir Nuga Helvası''na coğrafi işaret verilmesi için 10 Haziran 2010'da, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ''Akhisar Domat Zeytini'' ile ''Akhisar Uslu Zeytini''ne coğrafi işaret verilmesi için 4 Kasım 2010'da, Diyarbakır Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ''Diyarbakır Örgü Peyniri''ne coğrafi işaret verilmesi için 15 Şubat 2010'da, Ramiz Gıda ve Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi de ''Akhisar Köfte''ye coğrafi işaret verilmesi için 4 Eylül 2007 tarihinde TPE Başkanlığı'na başvurdu.
 
6 AY İTİRAZ SÜRESİ
 
Yapılan başvurularda, söz konusu ürünlerin ayırt edici özellikleri, üretim metotları ve bazılarının kimyasal ve fiziksel özellikleri belirtildi. Resmi Gazete'de yayımlanan ilanlara, 6 ay içinde itiraz edilmezse söz konusu ürünler, coğrafi işaret alacak.
 
COĞRAFİ İŞARET

Coğrafi işaret koruması, tescilin temel amacı belirli bir coğrafyadan kaynaklanarak belirgin nitelikleriyle ün kazanmış ürünlerin ''gerçek üreticileri'' adına kayıt altına alınması olarak tanımlanıyor. Böylelikle bölgesel ya da ulusal kalkınmanın desteklenmesi sağlanıyor.

Ayrıca ürünlerin niteliklerini kaybetmeden sürdürülebilirliğinin sağlanması, ürünlerin tanıtımının yapılması, ürünün beraberinde getirdiği ünden üreticilerinin ekonomik anlamda faydalanması, tüketici bazında beklenen ve istenen kalitenin garanti edilmesi de tescil sisteminin amaçları arasında bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi