Diyarbakır’da İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi ve Kayapınar Belediyesi işbirliği ile “Okuyorum, Bosna’ya Uçuyorum” projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında orta ve yükseköğrenim öğrencilerine yönelik başlatılan ve 4 ay devam eden eğitim programına alınan 200 öğrenciden bilgi yarışmasında başarı gösteren 25’i kız toplam 50 öğrenci Saraybosna’ya gönderildi.

Öğrenciler, okunan kitapların yazarlarıyla buluşturulmak üzere önce İstanbul’a, ardından proje teması olan Aliya İzzetbegoviç ve ülkesi olan Bosna Hersek’e, 3 gece 4 günlük bir kültür seyahati gerçekleştirecek.

50’si öğrenci, 6’sı idareci ve biri proje görevlisi olmak üzere 57 kişilik seyahat ekibi Diyarbakır Tren Garı’ndan Güney Ekspresi ile saat 11.00’de yola çıktı.

“Hedefimiz öğrencilerimizin geçmişlerinden ilham almasını sağlamak”

Seyahat öncesi düzenlenen programda konuşan İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi Başkanı Ali Karakaş “Hedefimiz öğrencilerimizi geçmişleri ile yüzleştirmek ve geçmişlerinden alacakları ilham ile manevi bir güç ile kendilerini ileriye taşıyabilmektir. Okuduğumuz 5 tane kitabımız vardı. 3 tanesi Bosna, bir tanesi Fuat Sezgin, diğeri ise Cemil Meriç ile alakalıydı. Bu proje çok önemliydi. İnanıyorum ki sadece Diyarbakır’da değil tüm Türkiye’de ilk defa böyle bir projeyi biz hayata geçiriyoruz.” dedi.

Projenin bayanlardan sorumlu koordinatörü Berşan Yaz ise “Bu projeye lise ve üniversiteden 100 öğrenci ile başladık. Okullara gidip kitap okuyan ve kitap okumayı seven öğrencileri seçtik. Kitap tahlillerine başladık. Yaklaşık 4 aylık bir süreçti bu. Biz öğrencilerle 3 aydır kitap okuyoruz. 3 ay içerisinde öğrencilerle 2 haftada bir buluştuk, kitap tahlillerini yaptık. Temamız kardeşlikti. Kardeşlik olduğu için rekabet de ortadan kalktı. Bizi birleştirici güç buydu. Kardeşlik ve sevgiydi. Sınava da bu motivasyon ile girdik. Biz bu projede fark ettik ki Aliya İzzetbegoviç’in davası farklı bir dava değildi. Necmettin Erbakan’ın davası, Kudüs davası, bizim davamız neyse Aliya İzzetbegoviç’in davası da oydu. Bunun bilincine vardık. Bilinçli bir şekilde gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu yarışma kaybedeni olmayan bir yarışmaydı”

Yarışmada dereceye giren öğrencilerden Furkan Atlı “Bu yarışma bence kaybedeni olmayan bir yarışmaydı. Çünkü 200 öğrenci 5’er kitap okudu. Bu 5 kitabın her biri birer altın değerindeydi. Gerçekten sayfaları altın ile yazılsa o içindeki manevi değerinden üstün bir değer kazandıramazdı. Çünkü o kitap bize güzel şeyler kattı.” diye konuştu.

Suna Parçacı ise “Bu projeye katılırken çok heyecanlıydım. Proje boyunca 5 kitap okudum. Bu 5 kitabın yazarı da birbirinden önemliydi. İçlerinden birisiyle buluşacaktık ama kendisi vefat ettiği için kabrini ziyaret edeceğiz. Bu 5 kitaptan 2 haftada bir tahlil yaptık ve bu kitaplardan neler öğrendiğimizi hocalarımız ve arkadaşlarımızla paylaştık. Bilgi alışverişinde bulunduk. Bu 5 kitaptan sınav olduk, sınavda başarılı olan öğrencileri seçtiler. İçlerinde ben de varım, çok mutluyum, bu sınav süresince yardımcı olan tüm öğretmenlerime teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yarışmanın Erkekler Üniversite Kategorisi Birincisi Yunus Alpfidan “Bosna’ya uçuyorum projesinde şanslı olan öğrencilerden bir tanesiyim. 3 aylık bir projeydi. Okuduğumuz kitaplar bizi sosyo kültürel, tarih, bilimsel, inanç yönünden geliştiren kitaplardı. Biz bunlarla hayatımızı değiştirdik. Çünkü bir kelime, bir kitap, bir kişinin hayatını değiştirmeye kadirdir. Değiştik, öğrendik, kendimizi geliştirdik, Şimdi de bunları yaşamaya gidiyoruz. Birebir görmeye yetişmeye ve edinmeye gidiyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi