Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk, ortaokul ve liselere kıyafet serbestliği getirmesi öğrenci velilerini olduğu kadar psikologları da ikiye böldü. Bazı psikologlar çocukların psikolojik olarak bu durumdan etkileneceğini ifade ederken, bazıları da çocukların etkilenmeyeceğini savundu. Psikologlar, kolejlerde eğitim gören öğrencilerin hiçbir psikolojik sorun yaşamayacağı noktasında buluştu.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi Atilla Yazıcıoğlu, kıyafet serbestliğinin, öğrenciler için çok iyi bir uygulama olduğunu savundu. Bu şekilde öğrencilerin tek tip giyinmekten kurtulduğunu belirten Yazıcıoğlu, uygulamayı geç kalmış bir durum olarak nitelendirdi.

Uygulamadan çocukların psikolojik olarak etkilenmesinin söz konusu olmadığını dile getiren Yazıcıoğlu, "Çocuklar okul dışında zaten normali sivil olarak birbirlerini görüyor. Hiç de psikolojileri etkilendiği yok. Ama okulda kesinlikle etkilenmez denemez. Ama okul dışı hayatları düşünüldüğünde pek etkilenecek gibi durmuyor. Sonuçlarını görmek için biraz sürenin geçmesi gerekiyor. Onun için beklenmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Yazıcıoğlu, maddi yönden eşit olan kolejlerde ise çocuklar arasında psikolojik bir durumun söz konusu olmayacağını da ifade etti.

Psikolog Şebnem Yüksel ise Türkiye'nin böyle bir duruma hazır olduğuna inanamadığını söyledi. Bunu insanlar arasındaki maddi uçuruma bağlayan Yüksel, ergenler arasında marka düşkünlüğü olduğunu, bu durumun da gençler arasında rekabete dönüşeceğini dile getirdi.

"Ergenler okulu podyuma dönüştürecek." diyen Yüksel, "Okullarda zaten giydikleri ayakkabıya göre bile gruplaşmalar oluyordu. Kıyafet serbestliği bunu ikiye katlayacaktır. Dış görünüş daha da önemli olacak." görüşünü savundu.

Maddi zorluğu olan çocukların okullarda dışlanabileceğini ifade eden Yüksel, ciddi etkilenmelerin olabileceğini dile getirerek, "Bugün ne giysem?' gibi programlar çocuklarda görselliği aşılıyor. Bundan dolayı kendi aralarında da bir nevi yarış havası olacak. Tamamen etkilenirler diye kesin bir şey söyleyemeyiz ancak ciddi etkiler görülebilir." dedi.

Ayrıca okul üniformasının çocuklara ve gençlere takım ruhunu kazandırdığını belirten Yüksel, bu uygulama ile bunun zedelenebileceği uyarısında bulundu. Kıyafet serbestliğinin maddi durumu üst seviyede olan öğrencileri etkilemeyeceğini ifade eden Yüksel, kolej gibi ortamlarda özgür giyinmenin gençler arasında problem oluşturmayacağını kaydederek, "Onlar zaten istediklerini alabilecek seviyedeler. Herkes birbiri ile eşit durumda. Bundan ötürü bir etkinin oluşamayacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Cihan

Editör: Haber Merkezi