Milli Eğitim Bakanlığı ile bu kapsamda protokol imzalanacağını duyuran Varank, “Protokol, eğitim-öğretim faaliyetlerinin 'Güvenilir, Kontrollü, Sürdürülebilir ve Hijyenik' ortamda gerçekleştirilmesini amaçlıyor.” dedi.

TSE’nin saha tecrübesinin; Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarının önerileri, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararları, UNESCO ve OECD tarafından yayınlanan kriterlerle bir araya getirildiğine dikkati çeken Varank, “Nihai çıktımız; Eğitim Kurumları için Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu oldu.” şeklinde konuştu.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında, Kişisel Veri Yönetim Sistemi (ISO/IEC 27701) standardı belgelendirmesine başlandığını anlatan Varank, siber güvenlik konusunda güvenlik testi yapan kişilerin eğitim ve belgelendirilmesini de yaptıklarını ifade etti. Varank, “2014 yılından beri Beyaz Şapkalı Hacker- Sızma Testi Uzmanı Belgesi veriyoruz. Bugüne kadar bu alanda 788 kişiye sertifika verdik.” ifadelerini kullandı.

Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) 59. Olağan Genel Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’in katılımlarıyla gerçekleştirildi. Covid-19 pandemisi sürecinde TSE ile piyasalara doğrudan dokunan ve üretimde sürekliliği teşvik eden kritik adımlar atıldığını belirterek, şunları kaydetti:

İmalat sanayinde çalışanların sağlığını korumak, üretimde devamlılığı sağlamak için alınması gereken önlemlere ilişkin bir kılavuz hazırladık. Önerdiğimiz tedbirleri uygulayan firmalara, Covid-19 Güvenli Üretim ve Güvenli Hizmet Kalite Belgeleri vermeye başladık. Şimdiye kadar 411 firma Güvenli Üretim belgesi alırken, hizmetler sektöründe de 39 firma Güvenli Hizmet Belgelerini aldı.
Yeni bir adım atmanın heyecanı içinde olduklarını belirten Varank, "Okullarımızda yüz yüze eğitimin sürdürülmesi için başlattığımız çalışmalar tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalayacağız. Enstitümüzün saha tecrübesini; Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarının önerileri, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Kararları, UNESCO ve OECD tarafından yayınlanan kriterlerle bir araya getirdik. Nihai çıktımız; Eğitim Kurumları için Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu oldu. İmzalayacağımız protokol, eğitim-öğretim faaliyetlerinin 'Güvenilir, Kontrollü, Sürdürülebilir ve Hijyenik' ortamda gerçekleştirilmesini amaçlıyor. TSE’nin ülke kalkınmasında oynadığı en kritik rol standardizasyon faaliyetleriyle ilgili. Bu süreçte etkin bir aktör olabilmek için, ürettiğiniz mal ve hizmetlerin uluslararası standartlara uygun olması lazım. Bugün artık dünya emtia ticaretinin yüzde 80’i standartlardan bir şekilde etkileniyor. Uluslararası standardizasyon, kaçınılmaz olarak, tüm ülkelerin gündemindeki en öncelikli konulardan bir tanesi." dedi.

"Küresel rekabette kazanmanın yolu, standartlara uymaktan ziyade, bu standartları oluşturmaktan geçiyor" diyen Varank, "Ülkemizin standart belirleme süreçlerine katılımını çok önemsiyoruz. Bu bağlamda Türk Standardları Enstitüsü; rekabet gücümüzü arttırmak, ticareti kolaylaştırmak, standartların belirlenmesinde ve diğer uygunluk hizmetlerinde yönlendirici olmak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Sanayicilere verdiğimiz 50 bini aşkın belgeyle kaliteli ve güvenli üretimi teminat altına alıyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında verdiğimiz hizmetlere ek olarak, uluslararası anlaşmalarla ihracatçımızın işini kolaylaştırıyoruz. Verdiğimiz belgelerle ihracatta üreticimizin önünü açıyoruz. Bu belgeler TÜRKAK akreditasyonlarıyla dünyada da kabul görüyor. Yapılan ihracatın gümrüklerde zaman kaybetmeden hedef pazarlara ulaşımını sağlıyor." diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde TSE ile ülkeyi standartları belirleyen ülkelerden biri haline getireceklerini belirten Varank, şöyle devam etti:

Bu kapsamda sanayicimizin yer aldığı komiteler kurarak; teknoloji standartları ağırlıklı olmak üzere uluslararası standardizasyon süreçlerine daha aktif katılım sağlayacağız. TSE her yıl yaklaşık; 20 bin ürün belgesi, 4 bin yönetim sistem belgesi ve 30 bin Hizmet Yeterlilik Belgesinin denetimini yapıyor. Eğitim programlarıyla yaklaşık 30 bin kişinin teknik yetkinliğini belgeliyor. 100 binin üzerinde gözetim-muayene işlemi yürütüyor, 85 bini aşkın deney-kalibrasyon raporu ile ulaşım-lojistik alanında 300 binin üzerinde belge düzenliyor. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) faaliyetlerine de aktif katkı sağlıyoruz. TSE, Helal Akreditasyon Kurumu tarafından SMIIC standartlarına göre ilk akredite edilen uygunluk değerlendirme kuruluşu oldu. Bu durum; hem Helal Akreditasyon Kurumu’nun İslam ülkelerinde vereceği hizmetler açısından, hem de akredite olan Enstitümüzün etkinliği açısından son derece önemli. Böylece Helal Akreditasyon Kurumu’nun muadilleriyle yapacağı karşılıklı tanıma anlaşmalarıyla firmaların farklı kuruluşlardan belge alma zaruriyeti ortadan kalkacak. Bu sayede de İslam ülkeleri arasında ticaret kolaylaşacak. Attığımız bu adımla, helal akreditasyonda dağınıklığı gidermek ve standartları belirleme konusunda dünyada lider olmak istiyoruz.
Konuşmasının devamında Varank, "Faaliyet gösterdiğimiz bir diğer alan da bilişim teknolojileri ve siber güvenlikte sunduğumuz test ve belgelendirme hizmetleri. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında, Kişisel Veri Yönetim Sistemi standardı belgelendirmesine başladık. Siber güvenlik konusunda güvenlik testi yapan kişilerin eğitim ve belgelendirilmesini de yapıyor, ülkemize bu alanda yetişmiş uzmanlar kazandırıyoruz. Bu amaçla 2014 yılından beri Beyaz Şapkalı Hacker- Sızma Testi Uzmanı Belgesi veriyoruz. Bugüne kadar bu alanda 788 kişiye sertifika verdik. TSE, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasında kullanılacak yerli ürünlerin belgelendirmesinde malzeme onay kuruluşu olarak yetkilendirildi. Ayrıca inşaat planına ilişkin gözetim ve muayene işlemlerini de biz yürütüyoruz. Bugün dünyada sayılı ülke nükleer teknoloji alanında yetkinliklere sahip. TSE’nin ve ilgili kurumlarımızın konuya dahil olmasıyla, nükleer teknoloji kademeli ve planlı olarak ülkemize transfer ediliyor. Yerli katkı oranı pey der pey artırılıyor. Bakanlık olarak; TSE’nin teknik ve idari altyapısının iyileştirilmesi, muadili kuruluşlarla rekabet gücünün artırılması için her türlü desteği vereceğiz. Yakın coğrafyamızda benzeri bulunmayan; son teknolojiyle donatılmış laboratuvarları ve teknik eğitim üssünü ihtiva eden yeni bir kampüsün yapımı için kolları sıvadık. Temelli kampüsü için çalışmalar son hızla devam ediyor. TSE’nin 65 yılda biriktirdiği tecrübe, deneyim ve yetkinlik, bu kampüsle birlikte daha üst noktalara taşınacak. TSE, bölgemizin en etkin kuruluşlarından, en önemli oyuncularından biri haline gelecek." ifadelerini kullandı.

Daha sonra bir konuşma yapan TSE Başkanı Şahin, Covid-19 salgınının ilk gününden itibaren üretimin sürdürülmesine yönelik önlemler çerçevesinde neler yapılabileceğini değerlendirdiklerini belirterek, sanayi kuruluşlarının çalışanlarını, ziyaretçilerini, tedarikçilerini, bakım personelini korumaya yönelik hijyen uygulamaları ile kontrol tavsiyelerini içeren Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunun hazırlandığını anımsattı.

Sektörden gelen talep üzerine alışveriş merkezleri için belgelendirme modelinin geliştirildiğini anlatan Şahin, “Okullar ve eğitim kurumlarına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte hazırladığımız kılavuz tamamlanmış durumdadır. İmza altına alacağınız protokol sonrasında, okullara yönelik belgelendirme faaliyetlerimiz de başlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Covid-19 salgınına karşı korunmada en etkili önlem olarak öne çıkan maskeler konusunda da standardın hazırlandığını kaydeden Şahin, “Söz konusu standardı erişime açarak hem üretici hem de tüketici için yol gösterici olduk. Üreticilerimize salgın sırasında ve sonrasında güvenilir ve hijyenik üretimin anahtarlarını verirken, konuyla ilgili tüm standartlara ücretsiz erişimlerini de sağladık.” şeklinde konuştu.

TSE Başkanı Şahin, konuşmaların ardından Bakan Varank’a Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi’ni takdim etti. İlk kez bir Bakanlık, TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi ile belgelendirildi.
 

Editör: Haber Merkezi