Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen, hükümetin "Eşit İşe Eşit Ücret" düzenlemesini protesto etmek için Türkiye'nin her yerinde eylem yaparken, Diyarbakır'da maaş bordoları yakılarak bu uygulama protesto edildi.

Ofis semtindeki eylemde konuşan Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, 2,5 milyon kamu çalışanının beşte ikisinin eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunda bulunduğunu hatırlatarak, hükümetin, eğitime önem verdiğini her fırsatta dile getirdiğini, merkezi yönetim bütçesinden en fazla payı eğitime ayırdığını ifade ettiğini, ancak eğitim ile ilgili tarihi öneme haiz düzenlemeler yapılırken eğitim çalışanlarını da kapsayacak şekilde bir konsept içerisinde düşünülmediğini iddia etti.

Sabır Taşımız Çatladı, Sinirlerimiz Gerildi

Memiş,"Kamuda aynı unvanda çalışan personele yönelik "Eşit işe eşit ücret" düzenlemesi ile denge sağlamaya çalışan hükümet, eğitim-öğretim hizmet sınıfında 650 bin öğretmene ve 100 binden fazla öğretim elemanına 'sizin muadilinizi bulamadık, onun için toplu sözleşme masasında görüşmek üzere kapsam dışı bıraktık" dercesine masayı işaret etmiştir.

Ek ödeme alamayan öğretmen ve öğretim elemanları, üzülerek ifade etmeliyiz ki, kamuda en düşük ücret alan çalışan konumuna düşürülmüştür. 9/1 öğretmenin 1.624 TL, 7/1 öğretim görevlisi 1.856 TL, maaş aldığı bir ortamda kimse kalkıp eğitimle ilgili büyük laflar etmesin. Eğitim çalışanlarının, eğitimi ve ülkeyi geleceğe taşımayı bırakın, kendilerini gelecek aya taşıyacak mecalleri kalmamıştır. Sabır taşları çatlamış, sinirleri gerilmiştir. Bu ülkede demokrasinin korku tünelinden çıkması sürecindeki mücadelede eğitim çalışanları en önde olmalarına rağmen, eşit işe eşit ücret düzenlemesinde en sonda olmayı bırakın, kapsamın bile dışında tutulmuştur" dedi.

Derslere Kokartlarla Gireceğiz

Memiş, 4+4+4'le ilgili çelişkili açıklamaların toplumu da, eğitimciyi de huzursuz etmekten başka bir işe yaramadığını ifade ederek, KİK toplantılarında imza altına alınan kararlar hala hayata geçirilmesini istediklerini dile getirdi. Memiş, "Biz kimseden lütuf beklemiyoruz. Emeğimizin ve alın terimizin karşılığını istiyoruz.

'Ekonomi büyüyor, Türkiye zenginleşiyor' diyenlere, eğer büyüme varsa o zaman büyümeden payımızı verin diyoruz. Eşitlik ve adalet adına düzenleme yapanların ortaya çıkardıkları eşitsizlik ve adaletsizliğin giderilmesini istiyoruz. Bugünden itibaren bir hafta boyunca derslere, 'Eğitim Çalışanıyız, İnsanca Yaşam İçin Hakkımızı İstiyoruz' yazan kokartlarla gireceğiz" diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından grup sesiz bir şekilde dağıldılar.

 

(M. Salih Keskin - İLKHA)

Editör: Haber Merkezi