Meslek Yüksek Okulunun Bitkisel ve hayvansal Üretim Bölümünün Organik Tarım, Bahçe Tarımı ve Tohumculuk programı öğrencileri her hafta mesleki uygulama derslerini  tarımsal alanda faaliyet gösteren bir kamu kurum ve kuruluşu yerinde tanıyarak veya özel sektöre ait bir kuruluşta incelemelerde bulunarak eğitim yapmaktadırlar. Uygulama kapsamında öğrenciler bölüm başkanları ve Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Zübeyir Türk, Yrd. Doç. Dr. Musa Büyük ve Öğretim Görevlisi İsa Aydın ile Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri öğretim üyesi Doç. Dr. Sema BAŞBAĞ eşliğinde Bismil ilçesinde kurulu bulunan 50 da lık modern serada topraksız tarım yapılan domates serasını gezerek öğrencilere tanıtmış ve bilgilendirmişlerdir.

Ziyaret sırasında Bismil ilçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Memduh Bülbül faaliyetler hakkında kısa bilgi verdi. Daha sonra sera sahibi ve teknik elemanları seranın genel durumu kapasitesi ve bölgedeki önemi hakkında kısa bilgi verdikten sonra seranın ana ısıtma ve üretim bölümleri öğrencilere gezdirilerek konu hakkında detaylı bilgiler verdiler. Seranın ülkemizdeki kapasite ve teknolojik özellikleri itibariyle sayılı seralarından olduğu ancak ısıtma giderlerinin yüksek bir maliyet getirdiği, tüm sistemin tam otomatik olarak çalıştığı ifade edildi. İleride bu alanlarda çalışacak bireyler olarak nelere dikkat etmeleri gerektiği, nasıl yetişmeleri gerektiği hakkında aydınlatıcı bilgiler sundular. Daha sonra konu uzmanı hocalar, öğrencilere topraksız tarımın faydaları, avantajları ve nasıl uygulandığı hakkında detay bilgiler sundular, öğrencilerin sorularını cevapladılar.

Yrd. Doç. Dr. Musa Büyük; serada görülen zararlılardan Domates Güvesi (Tuta absoluta), Domateste çiçek burnu çürüklüğü ve domates mildiyösü ile ilgili hastalık ve zararlı örneklerini öğrencilere göstererek tanıttı ve bunlara karşı alınacak koruyucu önlemler ve mücadele hakkında bilgiler sundu. Özellikle domates güvesinin çok önemli ve ülkemiz için yeni bir zararlı olduğunu, çok dikkat edilmesi gerektiğini, mücadelesinde kimyasallardan önce feromon ve su tuzaklarına yer verilmesi gerektiğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi