Radikal gazetesinden Ömer Şahin, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile görüştü.

OĞLUNUZ - KIZINIZ NEDEN DAĞA ÇIKTI?

Türkiye’de ilk defa 30 yıldır süren PKK ile mücadelede hayatını kaybeden asker, sivil, polis ve PKK’lılar için geniş çaplı bir araştırma başlatılıyor. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon tarafından yürütülecek çalışmada bu 30 yılda kaç kişinin yaşamını yitirdiği, meslekleri, yaşları vb. gibi bilgilerin yanı sıra, ilk kez ölen PKK’lıların aileleri ile de görüşülerek anne ve babalar dinlenecek, “Oğlunuz-kızınız niye dağa çıktı?” sorusuna yanıt aranacak. Örnek aileler seçilerek yapılacak çalışmada PKK’lıların yaşam hikâyeleri de çıkarılacak.

'ÖZEL HİKAYELER ÇIKARMAK İSTİYORUZ'

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun başlattığı çalışmanın en önemli nedeni şu ana kadar yaşanan kayıpların istatistiki olarak tam anlamıyla bilinmemesi. Üstün, “Yaşam hakkını yitiren insanımız polis, asker hatta terörist olabilir. Bunların aileleleriyle görüşerek özel hikâyeler çıkarmak istiyoruz. Bunları rapor haline getireceğiz ve tüm dünyaya duyuracağız. Ayrıca, yaşam hakkı ihlallerine de dikkat çekmek istiyoruz” dedi. Üstün’ün verdiği bilgilere göre, örneklem yöntemiyle aileler seçilecek. Bu yöntemle farklı özellikte 100’e yakın aileyle görüşülebileceği tahmin ediliyor.

'YAŞAM HAKKI İHLALİNE DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ'

Çalışmanın ilk adımı olarak ‘şehit’ ve ‘sivil kayıp’ sayısının öğrenilebilmesi için bütün bakanlıklar ile Genelkurmay Başkanlığı ve valiliklere yazı gönderildi. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan maaş, tazminat, ölüm yardımı bağlanan kişilerin isimleri de istendi. PKK’lıların tespiti için ise Genelkurmay ile valilikler ve insan hakları örgütlerinden gelecek verilerden yararlanılacak. Üstün şunları söyledi: "Böyle bir çalışmanın sorunun çözümüne katkısı olacaktır. Yaşam hakkı ihlaline dikkat çekmek istiyoruz." Üstün, bu çalışmayı 6-7 ayda tamamlamayı düşündüklerini de söyledi.

Editör: Haber Merkezi