Tefecilik ve faizcilik insanlar arasında meşru haline gelen ve sektör halsini alan yerini ticaret halını almaya başlayan ve birçok insanın ölümüne aile dağılmasına sebebiyet veren tefecilik ve faizcilik bugün Bismil’in birçok cami’sinde Cuma hutbesi konusu okundu.

 

Diyarbakır Bismil ilçesinde hal arasında yaygınlaşan ve sektör haline gelen tefecilik ve faizcilik konusu bugün Bismillin birçok camisinde Cuma namazında hutbe konusu yapılarak İslam’da ve insanlar arasında zararlarına değindi.

 Bismil ilçesinde Cuma hutbesinde bugünkü hutbe konusu tefecilik ve faizciliğe değinerek tüm semavi dinlerin reddettiği insanları bulanımların eşiğinde intiharlara götüren, evle yıkıp ocakları söndüren bir sömürü sistemi olan faiz ve tefeciliktir denildi.

İslam’da Allah ve resulüne karşı savaş açmak olarak değerlenmiştir

Tefecilik; aracı kurumların dışındaki kişileri kişilerin tarafından yasal faiz oranının çok üzerinde bir faiz oranında borç vermeye denir. İster az ister çok olsun her türlü faiz İslam’da yasaklanmış ve Allah ve resulüne karşı savaş açmak olarak değerlenmiştir. Bu bakımında faiz ve tefecilik büyük günahlardan sayılmış ve hiçbir haram için bu kadar tehditkâr bir ifade kullanılmamıştır.

Allah alışverişi helal faizi tefeciliği haram kılmıştır.

Bugün olduğu gibi İslam’da önce faiz insanlar arasında son derece yaygındı. Mekke ‘de faizcilik yaparak çalışmadan kazanan halkın sırtından geçinen bankerler vardı. Bunlar belirli süre sonunda verdikleri anaparaya ilave olarak belli bir fazlalığı da almak üzere ihtiyaç sahiplerine borç verirlerdi. Borçlu o belirli süre sonunda borcunu ödeyemese vade uzatılır ,buna karışık faiz miktarı da artırılır.Böylece borçlu çoğu zaman aldığının kat kat fazlasını ödemek zorunda kalırlardı.Bu uygulama o derece yerleşmiş ve kökleşmişti ki, Kuran’ının da ifade buyurduğu gibi “alış-veriş de faiz bibidir  “deliniyor;faizde tıpkı alış-veriş gibi meşru sayılıyordu.Halbuki Allah alış verişi helal;faizi ,tefeciliği haram kılmıştır.Çünkü :faiz ve tefecilik kişileri ve toplumu maddi manevi felaketlere götürmektedir.

Faize bulaşan çıkmaza girerek bazen toplumda izzet ve şerefini kaybeder

Faiz ve tefecilik sisteminde faizle borç alan kişi çalışır ancak kâr bazen de sermayesini üstüne koyarak borcunu öder. Bezende ödeyemez kavga eder bazen hapse düşer bazen icraya düşüp evini ocağını kaybeder. Bazen faizli borcunu ödemek için başka faizlere bulaşarak çıkmaza girer. Bazen toplumda izzet ve şerefini kaybederek, üçkâğıtçı ve yalancı mührünü yiyerek toplum dışı kalırlar.

Tefecilik yapan şeytana sevgili olur

Helalinde çalışanlar Allah’ın sevgilisi olurken tefecilik yapanlar şeytana sevgili olur. İnsanlara paraları kadar kıymet verip insanlıktan uzaklaşırlar. Ve bu tür insanlar haram kazançlarını kılıf bulmak için faizde bir alış veriştir diyerek dini istismar ederler. Harama halel dedikleri için-Allah muhafaza dinden de çıkmış olurlar. Faiz hastalığına bulaşanlar Allah korkusu kaybeder topluma her türlü kötülüğü yapmaya hazır olup iyilik sadaka zekat ve yardımlaşma adına ne varsa hepsine düşman olurlar.

Editör: Haber Merkezi