Türkiye’nin en renkli ve girişimci ilçeleri arasında olan Bismil Milli Eğitim Müdürlüğünde (MEM) kendine yaraşır aktivitelerle adından söz ettirmeye devam ediyor.

Her fırsatta örnek çalışmaları ile gündeme gelen Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yaklaşık Bir buçuk ay önce sigara bırakma kampanyası düzenleyerek 90 gün sigara içmeyenlere çeyrek altın sözü vermişti.

Bir buçuk ay önce Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın AK “Ödüllü Sigarayı Bırakma” Kampanyasına ilişkin bir sunum yapmıştı. Sunum sırasında Ak, sigara içmenin çok yaygın bir bağımlılık olduğunu belirterek sigara dumanında bulunan maddelerin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri nedeniyle sigaranın dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirtmişti.

Yaklaşık iki ay önce Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürü Ak tarafından Sigarasız Bir Ortam projesi için çalışmalar başlatıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın AK öğrencilere, okullarında vermiş oldukları kişisel gelişim, motivasyon, kariyer planlaması, doğru meslek seçimi ve sağlıklı yaşam seminerlerinde etkilenen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personeli Murat Karaaslan, ‘Bende sigarayı bırakabilirim’ demişti. Kurum içerside çalışanlar Murat Karaaslan’ın asla sigarayı bırakamayacağını, bırakması halinde kendilerinin de bırakacakları sözünü verdiler. Yaklaşık 1.5 ay önce Murat Karaaslan iradesine sahip çıkarak yaklaşık 40 yıldır onu yalnız bırakmayan sigarayı bıraktı. 1 ay sonrasında ise kurumun diğer personelleri bizde sigarayı bırakabiliriz diyerek İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın AK’tan “Sigarasız Bir Yaşam” kampanyası başlatması ricasında bulundu. Şuan itibariyle MEM’de 5 kişi sigarayı bırakmış durumdayken, kampanya dalga, dalga yayılmaya devam ediyor. Öte yandan İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak’ın başlattığı bu projenin desteklenmesi ve teşvik edilmesi için insanların bilinçlendirilmeleri ve eğitilmeleri gerekiyor. Bu kampanyada en az 3 ay sigara içmeyen ve sonrasında da içmeyeceğini taahhüt eden personeller Çeyrek Altınla ödüllendiriliyor.

Bismilli hayırseverlerin desteklerini de beklediklerini kaydeden Ak şunları söyledi: “Sağlıklı toplum hedefine ulaşmak amacıyla öncelikle gençlerimizin ve eğitim kurumlarımızın sigaradan uzaklaştırmak amacıyla yapılan bu tür sigarasız ortam ile ilgili projeler ve yasaklamalar Milli Eğitim personelimiz ve vatandaşlarımız tarafından desteklendiğini ve sahiplendiğini görüyoruz.

Bu kampanya çerçevesinde Bismilli yaşlı bir velimiz sigarayı torumun sayesinde bıraktım dedi. Nasıl oldu da torunundan etkilendin de sigarayı bırakabildin? Adam: Torunumu çok seviyordum onu hep kucaklayıp öpüyordum bir seferinde dayanamayıp; dede kötü kokuyorsun dedi ve beni bıraktı. O kötü kokunun sigara kokusu olduğunu biliyordum. Ya torumun, ya sigara deyip sigarayı bıraktım. Artık torunumu istediğim kadar koklayıp öpebiliyorum demişti.

Öncelikle sigarayı kurumumuzdan bırakmak isteyen personellerimize bizler destek olduk, siz isterseniz sağlam bir irade gösterirsiniz, bu problemi rahat bir şekilde beyninizde çözebilirsiniz, insanoğlu isterse her şeyi yapabilir diyerek sigara içenlere moral verdik, destek olduk. Sigarayı bırakmak isteyen kişilere para ödeyerek sigarayı bırakma kurslarına gerek olmadığını, kendi iradeleri ile düşünüp sigaranın hiçbir faydasının olmadığını, aksine sadece zararlı olduğunu ve bunu kafalarında bitirmeleri gerektiğini söyledik.

Sigarayı bırakmak isteyen personellerimize öncelikle özgüven depoluyoruz ve kendilerine sigarayı bırakacak bir gün tayin etmelerini istiyoruz. O güne kadar istediğin kadar sigara içebilirsin diyoruz. Kurumdaki arkadaşlara söz vermelerini de istiyoruz. O gün geldiğinde herkes merak ediyor. Acaba verilen söz tutulacak mı? Sigara bırakılabilecek mi? Şu ana kadar 6 personelimiz yaklaşık 2 aydan beridir sigarayı bırakmışlardır. 3 personelimiz de bayramdan sonrası için gün tayin etmişlerdir.

Sigarayı bırakanlara kurumdaki diğer arkadaşları onlara destek olup çeşitli ikramlarda bulunuyorlar(tabi sigara hariç)

Sigara yasağı ile ilgili Başbakanlık Genelgesine göre; eğitim kurumlarında kapalı ve açık hiçbir yerde(okul kapısı, okul bahçesi içi ve dışı)sigara içilmez.Bu yasaklar ve kampanyamız dahilinde öğretmenlerimizi ve özellikle gençlerimizi sigaradan uzaklaştıracağız.

Kampanyamızı duyan diğer kurumlardaki personeller ve vatandaşlarımız büyük destek veriyorlar. Onlardan da en kısa sürede bir gün tayin etmelerini bekliyoruz. Sonuçta küçük bir destek olsa da çeyrek altın veriyoruz.” dedi.

Bilindiği üzere Bismil MEM daha önce yaklaşık 150 öğrencinin şiirlerinden ve makalelerinden oluşan bir kitap yayınlayarak Türkiye’de bir ilkin altına imza atmış, bölge öğrencilerinin sesi ve soluğu olmakla birlikte, duygularını tüm dünyaya yansıtmıştı.

 Haber AHMET BEŞENK  Öz Diyarbakır

Editör: Haber Merkezi