İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Zekât neden özellikle Ramazan ayında verilir?" sorusuna cevap verdi.

Fetvada şu ifadelere yer verildi:

"Allah'ın farz kıldığı zekât ibadeti, özellikle Ramazan ayında tercih edilir. Hatta bazı kişiler, zekâtın vadesi dolmadığı halde sadece Ramazan ayında zekâtı verirler. Bunun dinî ve sosyolojik nedenleri vardır. İşte bazıları:

• Ramazan ayının, diğer aylara kıyasla birtakım üstünlükleri, Kur'an ve sünnette belirtilmiştir. Zekâtın, özellikle bu aya denk getirilmesi, daha fazla sevap elde edilmesini umut eder. İbn Abbas'ın rivayetine göre, Allah'ın Elçisi Ramazan ayında son derece cömert olurdu. İmam Nevevi, bu durumun oruç günlerinde daha fazla cömert olmanın mekruh olduğunu belirtir.

• Bu ayın bir başka üstünlüğü, içerdiği bereketle ilgilidir. Oruç nedeniyle zengin ve fakir aynı seviyede olurken, yoksulların durumu daha belirgin hale gelir. Zekâtın bu aya denk getirilmesi, bu bereketi artırır. Ayrıca Ramazanın hemen ardından gelen bayram hazırlığı, zekâtın bu ayda verilmesinin sebeplerinden biridir.

• Belki farkında olmadığımız bir nokta, Ramazan ayında zekâtı vererek bu ibadeti zamanında yerine getirmiş olmamızdır. Çünkü fıkıh kitaplarında, nisaba ulaşmış mal üzerinden tam bir yılın geçmesi gerektiği belirtilir. Bu bir yıl, kameri olarak hesaplanır. Bu da zekâtın her yıl, oruç gibi on gün geriye doğru geldiğine işaret eder. Bunu hesaplayamayanlar veya farkında olmayanlar, Ramazan ayı sayesinde zekâtı zamanında verirler.

• Zekâtın sabit bir ayda olması, farklı aylarda olmasından daha uygun olabilir. Zira zekât memurları her zaman aynı zamanda bu işle uğraşırken, devlet, zekât verenler ve fakirler açısından sosyolojik olarak birçok fayda sağlar."

Kaynak: (İLKHA)