NATO Konseyi Büyükelçiler toplantısının ardından yapılan açıklamada, Suriye'den atılan bir top mermisinin Akçakale'ye düşmesi ve üçü çocuk 5 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından iki ülke arasında tırmanan gerilimi tartışmak üzere büyükelçiler düzeyinde olağanüstü toplanıldığı hatırlatıldı.

Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından saldırının şiddetle kınandığı belirtildi.

26 Haziran 2012'de de açıkladığı üzere Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini tekrarlayan NATO açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:  

 ''Suriye rejiminin açıkça uluslararası hukukun ihlali ve müttefiklerinden birinin güvenliğine tehlike oluşturacak şekilde NATO'nun güneydoğu sınırına yaptığı saldırı üzerine NATO Kuzey Atlantik Konseyi, Washington Anlaşması'nın 4. Maddesi çerçevesinde toplanmış ve Suriye rejimi güçleri tarafından Türkiye'nin iki ülke sınır bölgesine yakın yerleri sık sık top ateşine tutmasını tartışmıştır. 

3 Ekim 2012'de düzenlenen ve 5 Türk vatandaşının ölümüne, 9'unun da yaralanmasına neden olan topçu ateşi, müttefikler için büyük bir endişe kaynağı olmuş ve şiddetle kınanmıştır.

Washington Anlaşması'ndan kaynaklanan güvenlik ve dayanışmanın bölünmezliği çerçevesinde Türkiye'nin yanında yer alan İttifak, müttefikine karşı bu tür saldırgan eylemlerin derhal sona erdirilmesini talep etmekte ve Suriye rejimini uluslararası hukuku bir kez daha ihlal etmemesi konusunda uyarmaktadır.''

NATO'yu kuran 1949 tarihli Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi, üye ülkelerden herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiği görüşüne sahip olması halinde tüm üyelerin birlikte istişare yapmasını öngörüyor.


Clinton: Öfke duyuyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ''Suriyelilerin sınırın ötesinden ateş açmalarından öfke duyuyoruz. Sınırın Türk tarafında meydana gelen can kayıplarından çok üzüntülüyüz. Türk dostlarımızla birlikte çalışıyoruz'' dedi.

Beyaz Saray: Müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor, ''kuvvetle kınadıklarını'' belirterek, ''Masum Türk vatandaşlarının can kayıplarından derin üzüntü duyuyoruz. Müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız ve ileriye dönük yapılabileceklere dair yakın istişarelerimizi sürdürüyoruz'' dedi.

Esed rejiminin kendi halkına vicdanlara sığmayacak acılar çektirdiğine işaret eden Vietor, ''Tüm sorumlu ülkeler Esed'in iktidarı bırakması, ateşkes ilan etmesi ve siyasi geçiş sürecini başlatmasının zamanının çoktan geçtiğini net olarak ortaya koymalı'' diye konuştu.

Pentagon: Suriye rejimi gitmeli

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü George Little, olayın Suriye rejiminin ahlaksız davranışlarının ve neden iktidardan gitmesi gerektiğinin diğer bir örneğini oluşturduğunu söyledi.

Ban, Suriye'yi uyardı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye hükümetini komşularının toprak bütünlüğüne saygı göstermesi konusunda uyardı.   

Haddad: Esed rejimi ateşle oynuyor

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsam el-Haddad da ''Esed rejimi ateşle oynuyor'' dedi.

Haddad, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in komşu ülkeye saldırıyla tüm sınırları aştığını belirterek, ''Mısır hiçbir şekilde bir ülkenin bir diğer ülkeye saldırısını kabul edemez'' şeklinde konuştu.

Bu arada Pakistan, Kanada ve Almanya da Suriye'yi kınadı.

 A.A

Editör: Haber Merkezi