Halen Afganistan'ın güneyinde görev yapmakta olan NATO kuvvetlerine ait bir helikopter düştü. Söz konusu olayda 6 asker hayatını kaybederken, ölenlerin kimlikleri ve milliyetleri henüz açıklanmadı.

Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki koalisyon güçlerinden yapılan açıklamaya göre, NATO helikopteri dün dün henüz belirtilmeyen bir sebeple düştüğü bildirild. NATO birliklerinden yapılan açıklamalara göre, helikopterin düştüğü bölgede "düşman faaliyetleri bulunmadığı" ifade edilirken, ölen NATO askerlerinin milliyeti açıklanmadı.

Helikopterin düşmesiyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Afganistan'ın güneyindeki Kandahar'da ABD ve NATO operasyonlarının yürütüldüğü Hava Üssü'nün girişinde dün bir intihar saldırısı düzenlenmiş, ayrıca saldırıda 7 sivil hayatını kaybetmişti.

NATO VE TÜRKİYE

1950'li yıllarda NATO'ya üye olan Türkiye'de NATO'ya ait 12 Birlik bulunuyor. "NATO Kuvvetler Statüsü Sözleşmesi" adlı uluslararası anlaşma, İzlanda hariç, NATO üyesi diğer devletler tarafından imzalanmış. Sözleşme Türkiye tarafından 10 Mart 1954 tarihli ve 6375 sayılı kanunla onaylanmıştır.

Türkiye söz konusu bu anlaşmayla NATO'nun Türkiye topraklarında askeri tesisler ve üstler kurması ve askeri personel bulundurulması kabul edilmiştir.

1966'da, NATO'ya ait haber alma tesislerinin sayısı 112'ydi. Türkiye'de 35 kilometrekarelik alan NATO'nun denetiminde olup buraya, bakanlar dahil Türk yetkililerin NATO komutasından izinsiz girmesi yasaktı. Bu durum daha sonrasında ortadan kaldırıldı.

ABD ile Türkiye arasında 1976 yılında imzalanan "ABD-Türkiye Savunma ve İşbirliği Anlaşması", İncirlik, Kargaburun ve haber alma tesislerinin NATO adına ABD tarafından kullanılmasını sağladı. 1980 yılında 12 Eylül Darbesi sonrasında imzalanan "Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması" ise 12 askeri üssün NATO adına ABD tarafından 5 yıllık kullanılmasına karar verildi. Bu anlaşma, ABD'nin talebi doğrultusunda halen yürürlüktedir.

 

Editör: Haber Merkezi