Batman Barosu Mustazaf-Der'in kapatılmasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin Baro Başkanı Av. Yusuf Tanrıseven'den yapılan açıklama şöyle "Demokratik bir toplumda şiddet kullanmaksızın, herhangi bir şiddet aracına başvurmaksızın, bunu teşvik etmeksizin insanlar hem ifade ve örgütlenme özgürlüğüne, hem de toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptirler. Zaten demokratik toplumun özü de budur. Çağdaş demokrasi anlayışının hakim olduğu toplumlarda, aynı paydada buluşan kişiler dernek, parti veya benzeri oluşumlarda bir araya gelerek haklarını daha güçlü bir sekilde savunmak ve toplumsal baskı oluşturmak isterler. Sivil toplum kuruluşlarının kurulmasının temel amacı budur. Bir ülkede STK'lar ne kadar güçlü ise, o ülkede demokrasi o kadar gelişmiş demektir.

Bütün bunlara rağmen ülkemizde halen siyasi partiler kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmakta, vatandaşlar sadece bir yürüyüşe katıldığı için ağır cezalara çarptırılmakta ve legal alanda faaliyet gösteren dernekler kapatılmaktadır. Bütün bunlar, somut delillere dayanarak değil, adeta niyet okuma yoluyla yapılmakta ve toplumda telafisi güç veya imkansız zararlara yol açmaktadır.

Bu bağlamda son olarak verilen Mustazaf-Der'in kapatılması kararı örgütlenme özgürlüğüne aykırıdır. Demokratik bir toplumda bunu izah etmek mümkün değildir. Buna imkân verecek mekanizmalar kapatılırsa demokratik bir toplumdan söz edilemez. Demokratik toplum örgütlü toplumdur. Devletin örgütlenme özgürlüğünü sınırlamak yerine, bunun geliştirecek tedbirleri alması gerekir. Devlet sadece kendi ideolojisine uygun hareket eden derneklere değil, kendisiyle farklı düşünen derneklere de tahammül edebilmelidir. Demokratik toplumlar çok sesli ve çok renkli toplumlardır. Tek sesin veya rengin egemen olduğu toplumlarda demokrasiden söz edilemez.

Bunların yanında kişiler suç işlese bile, bu suçun cezasının bütün bir kurum veya kuruluşa ve bu kuruluşlara gönül verenlere çektirilmesi doğru değildir. Suç ve cezalar şahsidir. Bir suç işlendiğinde sadece suçu işleyen kişinin cezalandırılması gerekir.

Bugüne kadar bu tarz parti ve dernek kapatma kararlarının topluma hiçbir faydasının bulunmadığı  tecrübeye sabittir. Kapatılanların yerine her zaman yenisi açılmıştır. Ancak bu kapatma kararları insanları legal alandan illegal alana teşvik etmekte ve demokratik düzene zarar vermektedir. Vatandaşların hukuk içerisinde faaliyetlerine devam etmesi bu toplumun gelişmesine en büyük katkıyı sağlayacaktır. "

Editör: Haber Merkezi