BDP destekli Diyarbakır bağımsız milletvekili Şerafettin Elçi, Cnn Türk ekranlarında Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtladı. MİT Depremiyle birlikte Kürt sorununda yeni bir süreç mi başladı sorusuna yanıt arandı.

Özdemir, Elçi'ye MİT krizinde görevden alınan emniyet müdürlerinden sonra KCK operasyonlarının durduğunu hatırlattı. Yaygın tutuklumaların son bulduğunu söyleyen Özdemir, bunun KCK davasında ve Kürt sorununda yeni bir sürece işaret edip edtmediğini sordu. Elçi'nin cevabı ise MİT ile emniyet arasında yaptığı ayrım açısından ilginçti. Elçi, MİT'in Kürt sorununda çözüm yanlısı olduğunu söylerken teşkilatın Kürtlerin temel haklarını alması konusunda ikna olduğunu ileri sürdü.

Cüneyt Özdemir: Son günlerde pek görülmeyen önemli bir detayı sormak istiyorum. MİT krizinde görevden alınan emniyet müdürlerinden sonra KCK operasyonları bıçak gibi kesildi. Bu durum Kürt sorununda yeni bir süreç olarak yorumlayabilir miyiz?

Şerafettin Elçi: Türkiye'de Kürt sorununa en anlayışlı yaklaşan kurum MİT'dir.

Cüneyt Özdemir: Anlayışla yaklaşmak derken ne kastediyorsunuz?

Şerafettin Elçi: Mücadelede aklınla hareket etmek başkadır duygularınla hareket etmek başkadır. MİT aklıyla hareket ediyor. Bu olayı nasıl önleyebilirm nasıl çözerim anlayışıyla yaklaşıyor. Yangına körükle gitmiyor. Ama polis şu anda tamamen Kürtlerin üstüne nasıl şiddetle yürüyüp, burunlarını sürteriz Kürtleri nasıl dize getiririz anlayışıyla hareket ediyor. MİT eğer Başbakan'dan tam destek alırsa etkili bir rol oynayabileceği kanısındayım. MİT'in soruna bakışı geçmişteki temasları da belli. MİT Kürtlerin temel haklarını almasına da ikna olmuş durumda. Devletin diğer kurumlarında böyle bir şey yok. Kürtlerin en sınırlı haklarını almasına bile karşılar. 'Kürtler bunu alırsa şımarır ayrılır' diye düşünüyor. Oysa Kürtler değer gördüğü zaman bu devletin kendilerini de temsil ettiğini gördüğü zaman neden ayrılsın? Bu nedenle sizin sorunuz son derece yerinde. Umarım KCK operasyonlarının durması böyle bir sürecin emaresi olsun...

 

Editör: Haber Merkezi