Bedelli askerlik konusunun kabinenin imzasından geçerek TBMM'ye sunulması ve yılbaşından önce de hayata geçirilmesi planlanıyor.
Bugün toplanacak Bakanlar Kurulu'nun en önemli gündem maddelerinden biri bedelli askerlik olacak.
Uzun süredir gündemde olan bedelli askerlik konusunun kısa sürede kabinenin imzasından geçerek TBMM'ye sunulması ve yılbaşından önce de hayata geçirilmesi planlanıyor.


26 YAŞ SINIRINDA 500 BİN KİŞİ BEKLİYOR


Bedelli askerlik kapsamına girecek alt sınır yaşı için 26, 30 ya da 32 olmak üzere üç farklı seçenek belirlendi.


40 yaşın altındakiler bedel ödemeye ek olarak 21 günlük temel askerlik eğitimi alacak.

Milli Savunma Bakanlığı'nın çalışmalarına göre 26 yaş sınırında olup askerliğini henüz yapmayan yükümlü sayısı 500 bini aşıyor.


30 yaş sınırında bu oran 400 bin'e, 32 yaş sınırında 250 bine geriliyor.


BEDEL TUTARI


Bedel tutarı için de değişik seçenekler oluşturuldu. 5 binden 25 bin Euro'ya kadar uzanan seçenekler arasında yaş gruplarına farklı bedeller uygulanması, özellikle 40'ın üzerindeki üst yaş grubuna 21 gün temel askerlik eğitimi de almama karşılığı daha yüksek bedel getirilmesi de bulunuyor. Elde edilecek gelirin büyük bir kısmı Van depremlerinin yaralarını sarmak için kullanılacak.


Bedelli uygulamasının 2012'de başlaması planlanırken, 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nun 10. Maddesi, bedelliye imkân tanıyor. Bu nedenle yeni bir yasa gerekmiyor. Düzenleme Bakanlar Kurulu kararı ve yönetmelikle hayata geçirilebilecek.

 

haberler.com

Editör: Haber Merkezi