Kaçak Elektrik olayının analizi…

Türkiye de  Geçmişten beri kaçak elektrik sorunun olduğu ve bugün dahi bu sorunun devam etiği aşikardır. Bu sorunun araştırıldığında ;sadece  bir bölgeye atfedilmiş bir sorun değil ; tamamen ülkenin genel bir sorunu olduğu görülebilir. Ve  araştırmalara bakıldığında  ; Türkiye’nin Batı ileri , Doğu ileri , TEDAŞ  kurumları , Türkiye deki  şirket ve fabrikaları vs.  Türkiye’nin hemen  her yerinde kaçak elektrik olayı yaşanıyor ve bunun kaçak elektrik tüketimi yapıldığını gösteriyor..

Gelelim ne demek istediğime …

Söz konusu durum bu olunca kaçak elektrik olayını sadece bir bölgeye veya kitleye atfetmek ne kadar doğru olabilir ki ? Senelerdir ve hala günümüzde basın yayınlarında  , sanal alemlerinde ve Batıda  yüz yüze iletişim kurduğumuz  insanlarda olsun ve Onların kendileri aralarında bir sohbetlerinde  sözün  konusu elektriğe gelince veya Kürtlere gelince çoğunun ağzından çıkan ve ezbere gelmiş söz olan  “Doğuda Kürtler kaçak elektrik kullanıyor ” deniliyor ve onların ödemediği faturaları biz cebimizden ödüyoruz ve hakkımızı yiyorlar diyerek  Kürt halkını karalamaya çalıştıklarının ya farkında değillerdir  yada kasten karalamaya çalışılan bir durum var.  Bunlarla birlikte diğer ezbere denilen diğer sözlerde  “Kürtler kaçak elektrik , kaçak su , çoğu malları kaçak kullanıyor ”  sözü. Oysa vatandaşların bu konuyu  araştırmadan , düşünmeden insanların bu kadar kesin hüküm  koymaları ne kadar doğru olduğunu gösterir ki ? .

 

Aşağıda   basit bir analizle araştırmalara birlikte göz atalım

Aşağıda ilklere giren beş batı beş doğu ilerinden örnekler verilmiştir. Bu Analize güven duymanlar daha ayrıntılı araştırma yapabilirler.

         BATI                                                                          DOĞU     

                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                NÜFUS                                                                        NÜFUS

I. İSTANBUL = % 72.7  = 14.377.018             1)DİYARBAKIR =%62.7    =     1.635.048

II.OSMANİYE =%70.9     =506.807                 2) ŞANLIURFA = % 66.7     =   1.845.048

III.KIRIKKALE = %66.5      = 271.092             3) HAKARİ = % 62.5             =     276.287

IV.TRABZON =%60.1        =766.782              4) MARDİN = % 59.3            =     788.996 

V.ERZURUM =%58.8      =763.320                 5)VAN = % 58                     =  1.085.542 

                                                                                                       

          Adana = 2.165.595                                                                           Bitlis = 338.023

          Bursa = 2.787.539                                                                             Muş = 411.216

 

 

İstatistik bilgilerinin değerlemesi  :

Doğudaki Diyarbakır , Şanlıurfa  Van ileri hariç diğer illerinin  nüfusuna bakıldığında doğuda kaçak elektrik kullananların ; doğuda kaçak elektrik kullananların sayısı ile batıdaki kaçak elektrik kullananların sayısı neredeyse aynı olduğunu görüyoruz. Analizde gördüğünüz Hakkari , Mardin  ; Kırıkkale ,  Trabzon , Erzurum gibi. Ve Diyarbakır , Şanlıurfa , Van ,ilerinin oranları ile İstanbul İzmir ve Ankara ilerinin de  ( Burada oranları yoktur isteyenler araştırıp bulabilirler. ) aynı olduğu da görülebilir Hata İstanbul nüfus oranına baktığımızda şu ilk üç doğu ilerini bile hem nüfus sal olarak hem de yüzdesel olarak geçmekte olduğunu görüyoruz. Oranlara yüzdesel olarak bakıldığında  bu bizi yanıltır. Ki bir batının ve doğunun nüfusuna bakınız.  Hane sayısı olarak bakıldığında ise  Adananın ve Bursa’nın  % 10 u;  Muşun , Bitlisin % 50 sinden fazla olduğunu da  görebilir.

 Ne denilebilir ki

Kaçak Elektrik sorununun genel bir sorun olduğunu tekrar dile getirip ve  Bu kadar kaçak elektrik  kullanan faktörleri  görmeyip te ;  araştırmayıp ta sırf Doğuyu karalamak için olsun şu çirkin iftiraları diyen kişilere ne denilir ki ?