Bismil’de pamuk hasadının devam ettiği haftada Bismil ilçesini ziyaret eden Merdanoğlu, pamuk üreticisinin bu yıl yaşadığı sorunları dinledi.
Görüşmede sorunlarını dile getiren çiftçiler, pamuktaki hastalıklara karşı kullandıkları ilaçların etkisiz olduğunu, ilaç temininde ve satış fiyatında sorunları yaşadıklarını, bunun yanında sulama ve elektrik bedellerinin de çok yüksek olduğunu ifade ederek, sorunlarına çözüm bulunmasını istediler.

PAMUK ÜRETİCİSİ ÇOK BÜYÜK SIKINTI YAŞIYOR.
Bismil’de pamuk üreticisi olana Münir Çelebi, özellikle son dönemlerde pamuk destekleme ödemelerinde yaşanan gecikme ve destekleme primlerinin yetersizliği nedeniyle pamuk üreticilerinin çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Bismil’de pamuk üreticileri çok zor günler yaşıyor.
Bu sene yaşadığımız en büyük sorunlardan birisi de ilaçlama oldu, geçmiş yıllarda pamuk için bir sefer ilaçlama yaparken bu yıl 6 sefer ilaçlama yaptık. 
Çelebi, bildiğiniz üzere geçen aylarda Antalya'da polisin bir depoya düzenlediği operasyonda, 7 ton sahte tarım ilacı ele geçirmişti. Bu olaydan sonra akılımıza gelen şu soru bizi tedirgin ediyor acaba Bölgedeki çiftçilere de sahte tarım ilacımı verildi. Çünkü geçtiğimiz yılda kullandığımız ilaç miktarı belliydi. Bu konu hakkında yetkili kurumların çiftçileri aydınlatmasını bekliyoruz dedi.

Çiftçiye Sahip Çıkılması lazım
Ali İhsan Merdanoğlu, Girdilerin yükselmesi ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu yıl çiftçiler açısından oldukça verimsiz geçti Güneydoğunun bereketli tarım arazilerine sahip olan Bismil’de üreticilere sahip çıkılmaması durumunda dışa bağımlılığın gün geçtikçe daha da artacağının altını çizen Merdanoğlu, biz petrol veya doğalgaz zengini değiliz. Mecburen tarım ve hayvancılığımızı geliştirmeliyiz. Yani kısacası çiftçiye sahip çıkılmalı” dedi.

52-003.jpg
 

Editör: Haber Merkezi