Dünyada 15 yaş üzeri her üç erişkinden biri sigara kullanıyor. Tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise ölümlerin yüzde 23'ünden sigara sorumlu.

Bilindiği üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tütün kullanımının zararlarına dikkat çekmek, ülke politikalarını gözden geçirmek, yeni politikalar üretmek ve DSÖ'ye üye ülkelerde tütün kullanım oranlarını gözden geçirmek amacıyla her yıl 31 Mayıs'ı "Dünya Tütünsüz Günü" olarak ilan etti.

"31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" dolayısıyla açıklama yapan Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu, Ramazan ayına denk gelen bu günün sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat olduğunu söyleyerek, "Sigarayı bırakın, kalbinizi koruyun." dedi.

Sigaranın fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğuna dikkati çeken Günlüoğlu, şunları kaydetti: "Ülkemizde her yıl 100 binden fazla insanımızı sigaradan dolayı kaybediyoruz. Bunun yanında pasif etkilenimden doğan hastalıklar ve zararlar da ayrı bir acı tablo. Sigaraya karşı bilinçlendirme çalışmalarımız, kampanyalarımız devam ediyor. Ülkemizin insanlarının sigara gibi zehirli bir maddeye kurban gitmesini ve hem kendilerine hem sevdiklerine zarar gelmesini istemiyoruz."

"Merak ve özenti sigara bağımlılığına sebep oluyor"

Küresel Yetişkin Tütün Araştırması raporuna göre, Türkiye genelinde son yıllarda sigara kullanım oranlarının erkeklerde düştüğünün gözlemlendiğini aktaran Günlüoğlu, "Raporda, tütün kullanımının en çok 25-34 ve 35-44 yaş grupları arasında olduğu belirtiliyor. Tütün kullanımını bırakmayı en fazla deneyenler ise kadınlar. Tütün kullanmaya başlama nedeni en belirgin olarak 'merak, özenti ve arkadaş etkisi' olarak listeleniyor. DSÖ, bu yıl tütünden kaynaklı kalp sağlığının bozulmasına dikkat çekerek; milyonlarca sigara kullanıcısının, tütün kullanımının kalp hastalıklarına yol açtığının fakında olmadığını belirterek, tütün kullanımının ortadan kalkmasının milyonlarca insanın kalp krizi ve felcinin yol açtığı ölümlerden koruyabildiğini ifade ediyor." ifadeleri kullandı.

Yeşilay'ın Sağlık Bakanlığıyla birlikte "Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma" kampanyasını hayata geçirdiğini hatırlatan Günlüoğlu, sigarayı bırakmak isteyenlere özel programların hazırlandığını, bunlara www.birakabilirsin.org adresinden bakılabileceğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi