Maliye Bakanlığı, memurlara yapılacak maaş zammının bütçeye getireceği yükü gözler önüne serdi. Maliye'nin hesaplarına göre memura yapılacak her bir puanlık zam bütçeye yıllık yaklaşık 1 milyar lira ilave yük getiriyor. Ortaya çıkan vergi kayıpları, memura yapılacak yüzde 10'luk zamma karşılık geliyor.

Sadece iki vergideki yavaşlama nedeniyle bütçenin 10 milyar lira kayba uğraması bekleniyor. Bu da memurla yapılacak toplu sözleşmeyi etkileyecek

Bugün'ün haberine göre dünya petrol fiyatlarındaki hızlı artışın ardından akaryakıt ürünlerine gelen seri zamlar bütçeyi vurdu. Vatandaş zamların etkisini azaltmak için arabasını daha az kullanıp yakıt harcamasını kısarken, yeni araba alımı da ciddi anlamda hız kesti. Bu iki alandaki 3 aylık tüketim yavaşlaması Özel Tüketim Vergisi'nin (ötv) sadece 2 kaleminde 2,5 milyar liraya yakın gelir kaybına neden oldu.

PETROLDEN 2,2 MİLYAR TL

2011 ve 2012 bütçe verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, akaryakıt ürünleri ve doğalgaza gelen zamlar nedeniyle tüketim azalınca petrol ve doğalgaz tüketiminden elde edilen 3 aylık ötv geliri yüzde 0,4 azalışla 6,9 milyar lirada kaldı. Oysa Maliye, petrol ürünleri ve doğalgazın ötv'sinden yıllık 36,5 milyar lira bekliyordu. Bu hedefin tutması için 3 ayda bütçeye ortalama 9,1 milyar lira gelmesi gerekiyordu. Dolayısıyla tüketimdeki yavaşlamanın ilk 3 aylık vergi kaybı 2,2 milyar lira oldu.

MTV KAYBI 324 MİLYON TL

Aynı şekilde, akaryakıtın pahalanması tüketimle birlikte yeni araç alımını da olumsuz etkiledi. İlk üç ayda sıfır araç alanların ödediği ötv 1,5 milyar lirada kaldı. Geçen yıl aynı dönemde buradan 1,7 milyar lira vergi toplanmıştı. 3 aylık gerçekleşme, yıllık 7,4 milyarlık hedefin 3 aylık bazda 324 milyon lira gerisinde kaldı.

Tüketimdeki yavaşlamanın yıl sonuna kadar benzer şekilde devam etmesi halinde, petrol ve doğalgazda yıllık 8,6 milyar, MTV'de de 1,3 milyar lira olmak üzere 9,9 milyar lira gelir kaybı yaşanacağı hesaplanıyor.

GELİR KAYBI YÜZDE10 ZAMMA EŞİT

Akaryakıt zamlarının etkisiyle ortaya çıkan yaklaşık 10 milyar liralık vergi kaybı, önümüzdeki hafta memurlarla toplu sözleşme masasına oturacak Maliye'nin elini zayıflattı. Maliye'nin hesaplarına göre memura yapılacak her bir puanlık zam bütçeye yıllık yaklaşık 1 milyar lira ilave yük getiriyor. Ortaya çıkması beklenen 10 milyar liralık bu vergi kaybı, memura yapılacak yüzde 10'luk zamma karşılık geliyor. Dolayısıyla Maliye, memurla daha masaya oturmadan, yüzde 10'luk zamma eşit olacak gelir kaybının hesaplarını yapıyor.

 

Editör: Haber Merkezi