Memur ve memur emeklilerine verilecek 1 puanlık zammın maliyetinin 1 milyar lirayı geçtiğini hesaplayan Maliye Bakanlığı, yeni tasarruf paketi için düğmeye bastı. Pakette, ek vergi tedbiri olmayacak. Onun yerine kamu harcamalarının kısılmasına yönelik tedbirler yer alacak. Paketin en az 5 milyar lira büyüklüğünde olması öngörülüyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, tasarruf paketi ile ‘evin içinin temizleneceğini’ bildirdiler. TBMM’ye sunulan ve bireysel emeklilikte devlet desteği getiren tasarruf paketinin ardından, bir paket de kamu kurumları için hazırlanıyor.

Kaynak için çalışmalar başladı

STAR’ın Maliye Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, teşvik paketi, bazı kamu görevlilerine geçtiğimiz ay yapılan zamlar, memur ve emeklilere toplu sözleşme sonrasında verilecek artışlar, bütçeye önemli ölçüde yük getirdi. Bütçeye gelecek yük, memur maaşlarındaki artış oranı henüz netleşmediği için tam olarak hesaplanmıyor. Ancak memur zamlarından da bütçeye önemli bir yük geleceği tahmin ediliyor.

Memur zamlarına ilişkin pazarlık süreci başlar başlamaz da Maliye Bakanlığı, tasarruf paketi için çalışmalara başladı. Çalışmalar kapsamında, kamu harcamalarında tasarruf öngören bir torba yasa tasarısı hazırlanıyor. Tasarruf paketinde yer alacak düzenlemeler için ise Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü çalışmaları yürütüyor. Bu konuda çeşitli alternatifler hazırlandı. Üzerinden çalışılan alternatifler, ilgili kamu kurumları ile görüşülerek kararlaştırılacak.

Kamu harcamalarını kapsıyor

Maliye Bakanlığı kaynakları, yeni hazırlanan tasarruf paketinin sadece kamu harcamalarını kapsadığını bildirdiler. Yetkililer, pakette ‘ilave vergi’ artışı getiren düzenlemenin ise yer almayacağını sadece, giderlerin kısılmasını öngören tedbirleri içereceğini kaydettiler. Paketin büyüklüğünün ise yaklaşık 5 milyar lira civarında olacağı tahmin ediliyor. Tasarruf tedbirleri arasında ise sağlık, yatırım ve cari harcamaların kısılmasına yönelik düzenlemeler yer alıyor.

Star

 

Editör: Haber Merkezi