MARDİN – Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahin ile birlikte Valilik Nişli Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Vali Cengiz, Türkiye genelinde 15 ilde eşzamanlı yapılan baskınlarda 46 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

 

 Cengiz, gerçeğe aykırı aşırı düşük ÖTV beyanında bulunulan 3 bin 785 lüks aracın ÖTV’sinin düşük yatırılmak suretiyle incelemesi tamamlanan 3 bin 392 araçtan 822 milyon 160 bin 714 TL kamu zararının oluştuğunu söyledi.

 

 Vali Cengiz açıklamasının devamında, “Hedef şahısların kurduğu tabela firmaları aracılığıyla evrakta sahtecilik suretiyle lüks oto ithalatı yapacakları, lüks otoların düşük ÖTV ödemelerinin ve trafik tescilinin ilimizde yapılacağı, bu kapsamda söz konusu araçların düşük fiyat beyan edilerek ve düşük ÖTV ödemesi yapılarak trafiğe tescilinin yapılması planlanan 28 adet lüks otoyu yasal olarak sisteme sokmaya çalıştıkları, ancak ÖTV ve tescil işlemlerini ilimizde yaptıramadıkları anlaşılmasına rağmen konu ile ilgili şüpheli şahısların ve çalışma yöntemlerinin tespiti amacıyla planlı çalışmalara başlanmıştır.

 

 Konu ile ilgili olarak yürütülen çalışma kapsamında suç örgütünün yurtdışından getirilen lüks otoların ÖTV’lerinin İlimiz dışındaki bazı Mal Müdürlüklerine elden beyan suretiyle ve menfaat karşılığında düşük yatırılarak, söz konusu araçların Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüklerinde tescillerinin yapıldığı tespit edilmiştir. İşlem seyrini karmaşık hale getirerek yapılan yolsuzluğu örtmek amacı ile lüks araçlarla ilgili ÖTV yatırılması ve Tescil işlemleri sırasında malvarlığı bulunmayan ‘joker’ tabir edilen şahısların veya paravan firmaların isimlerinin kullanıldığı, ‘joker’ tabir edilen şahıslar arasında birkaç kez el değiştirdikten sonra son kullanıcı şahıslara değeri üzerinden satıldığı belirlenmiştir. Yapılan çalışmalarda bu şahıslar tarafından elden beyan yöntemiyle gerçeğe aykırı aşırı düşük ÖTV beyanında bulunularak, 3.785 lüks aracın ÖTV’si düşük yatırılmak suretiyle incelemesi tamamlanan 3.392 araçtan 822.160.714.19-TL Kamu Zararının oluştuğu tespit edilmiştir. 393 aracın ise incelemesi halen devam etmektedir.

   Projeli çalışma kapsamında 13.05.2014 günü geçekleştirilen eş zamanlı operasyon sonucunda İstanbul ilinde 23, Diyarbakır ilinde 4, Kayseri ilinde 3, Ankara ilinde 3, Edirne ilinde 2, İzmir ilinde 2, Kocaeli ilinde 1, Antalya ilinde 1, Denizli ilinde 1, Batman ilinde 1, Aksaray ilinde 1, Gaziantep ilinde 1, Malatya ilinde 1, Elazığ ilinde 1, Afyonkarahisar ilinde 1 olmak üzere toplam 46 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan şahısların elinde bulunan satışa hazır ÖTV’si düşük yatırıldığı belirlenen ve C.Savcılığınca el koyma kararı bulunan muhtelif marka ve modellerde 21 lüks araca el konulmuştur. Ayrıca yakalanan şahıslardan 1 adet 7,65 mm. CZ marka tabanca, 1 adet şarjör ve 3 adet tabanca fişeği ele geçirilmiştir.” ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Editör: Haber Merkezi