Diyarbakır'ın 7 ilçesindeki kaymakamlıkların başvurusunu değerlendiren Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi, 'Eş başkanlık' kurumuyla ilgili olarak sadece Siyasi Partiler Kanunu'nda bir düzenleme yapıldığını, yönetmeliğe dayanak alınan Belediye Kanunu'nda, 'Belediye eş başkanı müessesine' yer verilmediğini belirterek, 'Belediye eş başkanları çalışma yönetmeliği'nin kabulüne ilişkin meclis kararında hukuka uygunluk görülmediğine karar verdi.

3. İdare Mahkemesi, Çınar, Hani, Silvan, Bismil, Lice, Sur ve Bağlar ilçe kaymakamlıklarının,  belediye meclisince alınan  "Eş başkanlar çalışma yönetmeliği" kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması yönündeki başvuruyu değerlendirdi.

Mahkeme, yaptığı incelemenin ardından eş başkanlık uygulamasının hukuka uygun olmadığını kararlaştırdı.

Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, Diyarbakır'ın 7 ilçe belediyesindeki "eş başkanlık" uygulamasıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına kararı verdi.

"Eş başkan olarak tabir edilen kişinin işlemleri geçersiz olacak"

BELEDİYE BAŞKANI CEMİLE EMİNOĞLU KARARA TEPKİ GÖSTERDİ.

Bismil Belediyesi Eş Başkanı Cemile Eminoğlu, "Yıllardır verilen kadın mücadelesi ile yerelin demokratikleşmesi, kadının irade olması, kadının koordine etme yetisini göstermesi tekçi zihniyete vurulan en büyük darbedir" diyerek, eril zihniyetin bu yüzden eş başkanlık sistemine tahammül gösteremediğini dile getirdi.
 

 

Editör: Haber Merkezi