Türkiye'de sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelere son zamanlarda eklenen bonzai gibi sentetik uyuşturucuların kullanımı artarak devam ederken söz konusu maddeler ilkokul seviyelerine kadar indi. 

Konu hakkında gazetemize konuşan vatandaşlar, madde bağımlılığının küçük yaşlarda başladığına dikkat çekerek, çocukları bu illetten korumanın en önemli ayağını ebeveynlerin oluşturduğunu ifade ettiler.
“Madde bağımlılığı çocuklarımız için ciddi bir tehlikedir” diyen Emre Çelebi, “Madde bağımlılığı Türkiye'nin kanayan bir yarasıdır. Buna sadece medya, gazete, dergi ve haberlerde izlendiğimizle yetinmeyelim. Her insan oturduğu yerde çevrelerine baksın parklarda gençlerin ne durumda olduğunu görsün. Özelikle okul çevresinde başıboş gezen çocukların okul okumamak için elinden geleni yapıyorlar. Okul bahçelerinde, okul parklarında ve özelikle mahalle parklarında gençlerin başıboş dolaştığını ve bunu da fırsat bilen madde satıcıları bu gençlere yanaşıp daha sonra maddelerini sattıklarını biliyoruz. Bunun özelikle devlet, emniyet güçleri ve belediyelerin parkları denetlenmesi gerekiyor. Parklarda güvenliğin artırılıp ve sürekli emniyet göçleri parkları kontrol edilmesi lazımdır. Bu konuda devletin ciddi bir adım attığını görmüyoruz.” şeklinde konuştu.

 “Madde bağımlılığında ıslah edici yöntemlere başvurulmalıdır”
“Madde bağımlılığında ıslah edici yöntemlere başvurulmalıdır” diyen Çelebi, “Madde bağımlılığına nelerin sebep olduğunu birkaç başlık altında toplayabiliriz: Medya ve çevre. Görsel medyada özellikle son zamanlarda madde bağımlısı kişilerin çoğunun film kahramanlarından etkilendikleri bilinen bir gerçektir. Aslında pasif bir etkendir, kontrolü kolaydır. Bireysel önlemler almak, cılız kalmakla beraber haklı bir tepki olarak karşılarına çıkabiliyor. Aileye sorumluluk konusuna gelince, bu da eğitimle alakalıdır. Her aile çocuğuna İslami konularda haram-helali anlatan konularda yarar ve zararlarını anlatmakla mükelleftir. Doğal olarak bu mükellefiyet belli bir eğitim gerektirir.” ifadelerine yer verdi.

“Çocuklar her şeyi küçük yaşta öğrenir”
Çocukları eskiden anne ve baba yetiştirirken şimdi medya, televizyon ve bilgisayar illetinin yetiştirdiğini söyleyen esnaf Engin Bulut , bunun sebebinin ise ebeveynlerin, çocuklarını başıboş bırakması olduğunu belirtti.
Eskiden erkek çocukların babalarını; kızların ise annelerini örnek almaya çalıştığını kaydeden Bulut, “Şimdi çocuklar ya bir şarkıcı, ya bir sinemacıyı ya da bir ünlü oyuncuyu örnek alıyorlar.  Anne ve babalar çocukların özerine durmaları lazımdır. Çocuğu yetiştirmek bu dönemde çok zordur. Çocuk 7 yaşında sigaraya başlarsa belli bir yaşa geldiğinde bu sefer sigara onu kesmiyor başka arayışlar içine giriyor. 4 yaşındaki çocuk, Kur'an kursuna gönderilirse orada başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere siyeri, helal-haramı… Her şeyi öğrenecek ve diğer şeylere zaman ayıramayacaktır. Çocuğun yaşı ilerlediğinde istediğini her şeyi ona yaptıramazsın. O artık kendi kendine bir şeyler yapmaya çalışır.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi