Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Lice'de yaşanan olaylara konu olan karakolun yeni olmadığını belirterek,  "Kayacık Köyü'nde zaten eskiden beri bir karakol var, şu anda yeni yapılan onun yerine yapılan bir karakoldur, oraya yeni bir karakol inşası yapılmıyor, eski karakolun binası yenilenmiş oluyor" dedi. 
 
Atalay, Ntv'ye telefonla bağlanarak Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan olayı ve çözüm sürecini değerlendirdi.
 
Lice'nin Kayacık Köyü'nde meydana gelen olaydan büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Atalay, çözüm sürecinin şu anda Türkiye'de yürütülen en önemli konulardan biri olduğunu söyledi.
 
Atalay, Kayacık Köyü'nde yaşanan olayda bir kişinin hayatını kaybetiğini, yaralılar bulunduğunu ve bir askerin de kaçırıldığını dile getirirek, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da olay sonrası yaptığı açıklamaları önemli bulduğunu kaydetti. 
 
"Bu süreci yürüten kişileriz bizler, bunun siyasi muhatabı BDP'dir, Sayın Demirtaş ve arkadaşlarıdır" diyen Atalay, şöyle devam etti: 
 
"Bizler burada çok dürüst, hiç tahrik etmeden, daima yatıştırıcı bir rol oynama durumundayız. Bu karakolların hepsiyle ilgili bizim bilgimiz var, bunlar daha önceden başlamış, çözüm sürecinden sonra başlayan proje değil hiçbirisi. Özellikle Kayacık Köyü ve sözü edilenler eski karakollar. Bir zamanlar karakolların güvensizliği, eksikliği tartışılıyordu, o süreçte karakollarımızı yenileme çalışması başlatıldı. Kayacık Köyü'nde zaten eskiden beri bir karakol var, şu anda yeni yapılan onun yerine yapılan bir karakoldur, oraya yeni bir karakol inşası yapılmıyor, eski karakolun binası yenilenmiş oluyor."
 
-"Siyasiler olayı iyice araştırmadan beyanatta bulunamaz"
 
Siyasilerin açıklama yapmadan önce olayı iyi araştırması gerektiğini vurgulayan Atalay, "Olayı iyice araştırmadan, çevreden gelen değişik bilgilerle, taraflı bilgilerle beyanatta bulunamayız. Hükümet burada tutarlı davranışta bulunuyor. Mülkiye müfettişlerini, jandarma teftiş heyetleriyle biz olayın aslını öğrenmek istiyoruz. Bir provakasyon var mı, askerin oradaki tutumu nasıl, vatandaşın gerçekten taşlı saldırısı, molotofkokteyli saldırısı var mı öğrenmek istiyoruz. Biz, olayı gördükten sonra gereğini de yaparız. Kimin orada hatası varsa biz gereğini yaparız. Burada hepimize düşen serinkanlı olmak, üzücü olayı aydınlatmak ve failleri üzerinde gerekeni yapmaktır" diye konuştu.
 
Atalay, BDP'nin birkaç şehirde "hükümet gereğini yap" mitingleri düzenleyeceğini, BDP'nin bu süreçte "hükümet üzerine düşeni yapmıyor" şeklinde beyanatları olduğunu anlatarak, "Bizim hükümetimiz hiç aldatmaz. Biz, daima güvene dayalı çalışma yürüttük, milletimizle, muhattaplarımızla" dedi.
 
Akil İnsanlar Heyeti'nin raporlarını aldıklarını, 7 heyetin raporunu tek bir rapor haline getirmeye çalıştıklarını dile getiren Atalay, şöyle devam etti: 
 
"Bizim bundan sonraki yol haritamızda Akil İnsanlar Heyeti'nin görüşleri çok önemli, Meclis'te çözüm süreciyle ilgili bir komisyon kurduk, o komisyon çalışıyor. Bütün bunların raporları, değerlendirmeleri orataya çıkacak, yeni yol haritamızı bunlarla belirleyeceğiz. Zaten AK Parti Hükümeti'ne demokratikleşmeyle ilgili kimse bir suçlamada bulunamaz. Özellikle BDP'liler bizim 10 yılda yaptığımızı düşünseler bu tür şeylerde suçlamaları bulunmamaları lazım. Ana dilde şarkı, türkü dinlenemeyen ülkede bugün okullarda ana dil öğretilir hale geldi, bunlar AK Parti'nin getirdiği değişimlerdir."
 
Atalay, AK Parti'nin ajandası olduğunu ifade ederek, "30 Eylül'de büyük kongremizde ilan ettiğimiz 2023 vizyon kitapcığımız var, orada 63 maddede topladığımız demokratikleşme adımlarımız var, Akil İnsanlar Heyeti'nin raporları var, Meclis komisyonunun çalışmaları var. Biz, çözüm sürecini bütün kararlılığımızla yürütüyoruz, yürüteceğiz" diye konuştu.
 
Çözüm sürecinin, terör unsurlarının yurt dışına çıktıktan sonra siyaset kurumu bir araya gelmesi olduğunu kaydeden Atalay, "Biz, BDP ile sağlıklı iletişim içindeyiz. BDP'nin birkaç gündür dillendirdiği 'ikinci aşamaya geçildi, Hükümet birşey yapmıyor' gibi vatandaşı tahrik eden ifadelerini de ben çok yanlış buluyorum. Bunlar olgun ifadeler değil. Biz, tutarlı olmalıyız, bu süreç Türkiye için çok önemli" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara
 
Editör: Haber Merkezi